Affiliation:
1. MARMARA ÜNİVERSİTESİ, İLAHİYAT FAKÜLTESİ, TEMEL İSLAM BİLİMLERİ BÖLÜMÜ, KELAM ANABİLİM DALI
Abstract
Kelam tarihinde zât-sıfât ilişkisi problemi, sadece ilâhî sıfatların zâtla ilişkisinin nasıl açıklanacağıyla sınırlı kalmamış aynı isim ve sıfatların günlük dilde insanlar hakkında kullanılan lafızlar olmasından dolayı insanların sıfatlarının zâtlarıyla ilişkisini incelemeyi zorunlu hale getirmiştir. Dolayısıyla kelâm ekollerinin zât-sıfât ilişkisine dair açıklama teorilerini gâib ve şâhid âlemi göz önünde bulundurarak değerlendirmek oldukça önemlidir.
Bu çerçevede Ebü’l-Hüseyin el-Basrî’den önce Muʿtezilî âlimler tarafın-dan ileri sürülen i) zâta özdeş sıfatlar teorisi ile ii) Ebû Hâşim’in haller teori-sinde tevhide aykırı açıklamalardan kaçınma hassasiyeti ön plana çıkmakla birlikte bu meselede şâhid ve gâib âlem arasındaki istidlâl birliği sağlanama-mıştır. Diğer taraftan Ehl-i sünnet kelâmcılarının geliştirdiği iii) hakikî mana sıfatları teorisi ile iv) Bâkıllânî ve Cüveynî’nin haller teorisi ise iki âlem ara-sında uyumlu bir açıklama sunarken tevhide zarar verdiği eleştirisine maruz kalmıştır.
İbnü'l-Melâhimî ise Ebü’l-Hüseyin el-Basrî’den tevârüs edip geliştirdiği ahkâm teorisi sayesinde Muʿtezile'nin temel hassasiyetinden taviz vermeden Ehl-i sünnet kelâmcılarında görüldüğü gibi her iki âlem hakkında geçerli bir açıklama ortaya koymuş ve böylece geleneği etkileyen farklı bir zât-sıfât ilişkisi teorisi kelâma kazandırılmıştır. Önceki teorilerde âlim, kâdir ve hay sıfatlarıyla nitelenen insanlarda ilim, kudret ve hayat manaları gerçek varlığa sahip arazlar olarak görülürken ahkâm teorisinde iki âlemde de bunların gerçek varlıkları nefyedilmiş; zâttan başka mana ve hallerin sübutu reddedilerek sadece izâfetten ibaret olan hükümlerin sübutu kabul edilmiştir. Fahreddîn Râzî’nin hayatının sonlarında telif ettiği eserlerinde benimsediği zât-sıfât ilişkisi teorisinin de İbnü’l-Melâhimî’nin ahkâm teorisiyle örtüştüğü görülmüştür.
Bu çalışmada, İbnü’l-Melâhimî’nin zât-sıfât ilişkisine dair kuşatıcı bir açıklama olarak sistematize ettiği ahkâm teorisinin mahiyeti, başlıca özellikleri ve kelâmî düşüncedeki yerinin belirlenmesi hedeflenmektedir. Çalışmada, İbnü’l-Melâhimî’nin eserlerinde farklı boyutlarıyla mündemiç ahkâm teorisinin ana unsurları ve önceki teorilerden farkının ortaya konulması amacıyla karşılaştırmalı analiz ve gömülü teori yöntemleri takip edilmiştir.
Publisher
Mevzu Sosyal Bilimler Dergisi
Reference60 articles.
1. Aktaş, Mehmet. “İlâhî Sıfatların Ontik Değeri Konusunda Fahreddîn er-Râzî’nin Mu’tezilî Eğilimi”. KADER Kelam Araştırmaları Dergisi 20/1 (Haziran 2022), 43-70.
2. Aktaş, Mehmet. “Kelâm Atomculuğunun Tümel Modeli: Cüveynî Örne-ğinde Hâller Teorisi”. Nazariyat İslam
Felsefe ve Bilim Tarihi Araştırmaları Dergisi 7/2 (Ekim 2021), 53-82.
3. Aktaş, Mehmet. “Kemalpaşazâde’nin Ahvâl Risâlesi Bağlamında Müte-ahhirîn Kelâmcıların Hâller Problemine
Bakışı”. Uluslararası Kemalpaşazâde (İbn Kemal) Sempozyumu Bildirileri -1. ed. Murat Demirkol vd. 258-280.
Ankara: Fecr Yayınları, 2022.
4. Aktaş, Mehmet. Tanım ve Hakikat: Cüveynî’nin Kelâmî Sisteminin Analizi. İstanbul: Ketebe Yayınları, 2021.
5. Bâḳıllânî, Ḳâḍî Ebî Bekr Muḥammed b. Ṭayyib. Temhîdü’l-evâîl ve telḫîṣu’d-delâil. thk. ʿİmâduddîn Aḥmed Ḥaydar.
Beyrut: Müessesetü’l-Kütübi’s-Seḳâfiyye, 1987.