Turizmde yeşil pazarlama: Bibliyometrik bir analiz

Author:

ASLANTÜRK Elif1ORCID,BALTACI Mahmut2ORCID

Affiliation:

1. Mersin Üniversitesi

2. SELÇUK ÜNİVERSİTESİ

Abstract

Turizm dünyanın en hızlı gelişen sektörlerinden birisidir. Bu hızlı gelişim beraberinde birçok çevre sorununu ortaya çıkarmaktadır. Çevre sorunlarının en aza indirgenmesi yeşil pazarlama anlayışı ile olmaktadır. Bu çalışmada öncelikle turizmde yeşil pazarlama ile ilgili bilgi verilmektedir. Çalışmanın esas amacı “yeşil pazarlama” ve “turizm” kavramlarını betimsel analiz yöntemi yardımıyla doküman inceleme modeli kullanılarak analiz etmek ve bu kavramların bibliyometrik özelliklerinin belirlenmesidir. Bu amaç doğrultusunda Scopus veri tabanında “green marketing” ve “tourism” kavramları birlikte aratılarak 2000-2023 yılları arasında 66 İngilizce çalışmaya ulaşılmıştır. Elde edilen veriler R programına bütünleşik olan Biblioshiny yardımıyla analiz edilmiştir. Çalışmada en fazla atıf alan yazarlar, makalelerin yıllara göre dağılımı, yazarların etkisi, en verimli üniversiteler, en fazla atıf alan ülkeler, en fazla yayın yapılan dergiler, yazarların en fazla kullandıkları anahtar kelimeler, en fazla atıf alan yayınlar, yayınların Bradford’s yasasına uyumu ve yayınların Lotka yasasına uyumu araştırılmıştır. İlk yapılan çalışma yılı 2000 olduğu, en fazla katkı sunan yazarlar Mohammad J ve Quoquab F olduğu ve en verimli üniversitelerin University of Brawijaya, Universiti Putra Malaysia ve Universiti Teknologi Malaysia olduğu bulgulanmıştır. Ayrıca yazar etkisine bakıldığında Mohammad J ve Quoquab F en yüksek H indeksi, G indeksi ve M indeksine sahip yazarlardır. Jauharı V ve Manaktola K en çok atıf alan yazarlar olmuşlardır. Hindistan en fazla atıf alan ülke, en çok kullanılan kelimeler marketing, commerce, green marketing, sustainable development olmuştur. Yayınların Bradford yasasına uyum sağladığı, Lotka yasasına uyum sağlamadığı bulgulanmıştır. Çalışma özgün olması ve günümüzün önemli konularından olması sebebiyle alana katkı sağlayacağı ve gelecek araştırmalara ışık tutacağı düşünülmektedir.

Publisher

Mersin University

Reference39 articles.

1. Agustina, Y., Wijijayanti, T., Winarno, A. & Rahayu, W. P. (2023). The economarketing model: Development of productive and sustainable tourism area. International Journal of Professional Business Review: Int. J. Prof. Bus. Rev., 8(2), 5.

2. Akın, M. H. (2022). Turizm sektöründe yeşil bilişim uygulamaları. Turizm Akademik Dergisi, 9(2), 179-192.

3. Akyıldız, M. & Çetin, E. (2022) Eko turizm potansiyeli ve uygulamaları: Çanakkale-Biga örneği. Girişimcilik ve Kalkınma Dergisi, 17(2), 13-26.

4. Atay, L. & Dilek, S. E. (2013). Konaklama işletmelerinde yeşil pazarlama uygulamaları: Ibis Otel örneği. Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 18(1), 203-219.

5. Berk, O. N. & Celep, E. (2020). Konaklama işletmelerinde yeşil pazarlama faaliyetlerinin tüketicilerin satın alma davranışlarına etkisi, Konya ili örneği. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, (44), 267-285.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3