Affiliation:
1. Millî Eğitim Bakanlığı
2. KONYA ÜNİVERSİTESİ, AHMET KELEŞOĞLU EĞİTİM FAKÜLTESİ
Abstract
Bu araştırma, bağlamada başlangıç düzeyi zeybek tezene tavrı öğretimine yönelik egzersiz ve etüt temelinde geliştirilen bir öğretim modelini kapsamaktadır. Karma yöntem deseninin kullanıldığı araştırma, etkili ve kalıcı bir öğrenme sağlamayı ve bağlamada farklı tezene tavırlarının öğretimine yönelik geliştirilecek öğretim modellerine ışık tutmayı amaçlamaktadır. Bu doğrultuda güzel sanatlar liselerinde bağlama derslerini yürüten 10 öğretmenle yapılandırılmış görüşme sağlanarak bu kurumalarda zeybek tezene tavrı öğretimine yönelik mevcut durum betimlenerek egzersiz ve etüt üretimi aşamasına geçilmiştir.
Araştırmanın deney süreci; tek gruplu ön test-son test deseni ile kurgulanmış olup Mersin Nevit Kodallı Güzel Sanatlar Lisesinde 10 ve 11. sınıfta eğitim gören 4 öğrenci ile 14 ders boyunca yürütülmüştür. Süreç sonunda öğrencilerin ön test, son test ve son testten 2 ay sonra gerçekleştirilen kalıcılık testi puanları karşılaştırılmıştır.
Araştırmanın sonunda ön test, son test ve kalıcılık testi verileri incelendiğinde bu testler arasındaki anlamlı fark neticesinde sunulan öğretim modelinin öğrencilerin zeybek tezene tavrı icra becerilerini artırma noktasında belirgin bir katkı sağladığı sonucuna ulaşılmıştır.
Publisher
Ege Universitesi Devlet Turk Musikisi Konservatuvari Dergisi
Subject
Industrial and Manufacturing Engineering,Environmental Engineering
Reference9 articles.
1. Alkan, V., Şimşek, S. ve Erbil, B. A. (2019). Karma yöntem deseni: Öyküleyici alanyazın incelemesi. Eğitimde Nitel Araştırmalar Dergisi- Journal Of Qualitative Research In Education, 7(2), 559-582. doi: 10.14689/issn.2148-2624.1.7c.2s.5m
2. Apaydın, A. K. (2023). Bağlamada başlangıç düzeyi zeybek tezene tavrının öğretimine yönelik egzersiz ve etüt temelli bir öğretim modeli önerisi. (Yayımlanmamış doktora tezi). Necmettin Erbakan Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Konya.
3. Börekçi, A. (2016). Bağlamada yöresel icra teknikleri eğitimine yönelik etüt, egzersiz ve ön alıştırmalar. (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
4. Cebeci, S. (2010). Bilimsel araştırma ve yazma teknikleri. İstanbul: Alfa Yayınları.
5. Ghasemi, A., & Zahediasl, S. (2020). Normality tests for statistical analysis: A guide for non-statisticians. International Journal of Endocrinology and Metabolism, 10(2), 486-489. doi:10.5812/ijem.3505