Abstract
Kültürlerin birbirleri ile olan münasebetlerinin gelişmesinde önemli bir payı olan turizm, Osmanlı Devleti’nin son dönemlerinden itibaren Türkiye’de önem kazanmıştır. Cumhuriyetin ilanından sonra Avrupa’daki olumsuz Türk imajının değiştirilmesi ve turizmin geliştirilmesi için çalışmalar yapılmaya başlanmıştır. Türkiye’de turizm faaliyetlerinin resmiyet kazanması ve yönlendirilmesinde Avrupa’da eğitim görmüş, bilgisiyle yüksek devlet görevlerinde bulunmuş Reşit Saffet Atabinen’in payı büyüktür. Reşit Saffet Bey ve arkadaşları tarafından 1923’te Türkiye Seyyahin Cemiyeti adı ile kurulup Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu adı altında çalışmalarına devam eden cemiyet, Türkiye’de turizm faaliyetlerinin başlamasına ve geliştirilmesine öncülük etmiştir. Reşit Saffet Bey, Avrupa’da bulunduğu sürede devletlerin turizm politikalarını ve turizmin Avrupa toplumuna sağladığı faydaları tespit etmiş ve Türkiye’de turizmin geliştirilmesi için yapılması gereken çalışmaları raporlar halinde hükümete sunmuştur. Reşit Saffet Bey tarafından ülkemizde turizmin geliştirilmesi için 1932’de önemli bir rapor hazırlanmıştır. Çalışmamızın amacı bu rapor çerçevesinde Cumhuriyetin ilk yıllarında Türkiye’de turizm alanında yapılması tavsiye edilen çalışmaları ortaya koymaktır. Çalışmamızın temel kaynağı Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığı Cumhuriyet Arşivinden temin ettiğimiz belgelerdir. Bunların yanı sıra konumuza ilişkin süreli yayınlardan ve araştırma eserlerinden de yararlanılmıştır.
Publisher
Anatolia: Turizm Arastirmalari Dergisi
Subject
Cell Biology,Developmental Biology,Embryology,Anatomy
Reference16 articles.
1. Arslan, R. (2017). Türkiye’nin Turizm Politikası (1923-1960), Turkish Studies İnternational Periodical For The Languages, Literature and History of Turkish or Turkic, 12 (19): 1-19.
2. Berber Babalık, B. (2019). Demokrat Parti Döneminde Türkiye’nin Turizm Politikası, Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, 7 (95): 358-371.
3. Durgu, Ü. (2010). Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu’nun Türk İmajı İle Batılılaşmaya Verdiği Destek ve Türkiye’ye Kazandırdıkları 1932-1942 (Basılmamış Yüksek Lisans Tezi). İstanbul: Yeditepe Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü.
4. Erden, F. (1965). Reşit Saffet Atabinen. Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu Belleteni, 276 (79): 8-9.
5. Güler, G. (2019). Reşit Saffet Atabinen ve Faaliyetleri 1923-1965 (Basılmamış Yüksek Lisans Tezi). İstanbul: Marmara Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Türk Tarihi Anabilim Dalı Cumhuriyet Tarihi Bilim Dalı.