Affiliation:
1. BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ
Abstract
Bulgaristan göçmeni bir ailenin Bursa’da kurdukları ve üç kuşaktır işlettikleri Rojen Pastanesi, göç ettikleri yerden getirdikleri tariflerle hem Bursalılara hem de göçmen müşterilerine 1977 yılından beri hizmet vermektedir. Bu süreçte ailenin Rojen Pastanesi’ne yüklediği simgesel anlamlar ve göçün gastronomiye etkisinin anlaşılması önem arz etmektedir. Bu kapsamda çalışmanın amacı, Rojen Pastanesi’nin göç, mekân, geçiş mekânları, aidiyet, gastronomi ve sosyal ortam bağlamında incelenmesidir. Anlatı yaklaşımından yararlanılarak yapılan bu nitel çalışmada ilk olarak, ikincil kaynaklardan veriler elde edilerek Rojen Pastanesi hakkındaki ilk bilgilere ulaşılmıştır. Sonrasında ise Rojen Pastanesi’ne ziyaretler yapılmış ve işletme ortaklarından iki kişiyle yarı-yapılandırılmış derinlemesine görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Buna göre Özgür Ailesi, göçün yıkıcı olabilecek etkisini azaltmak için Rojen’e sığınmış ve bu mekâna yükledikleri anlam, semboller ve Bulgaristan’dan taşıdıkları yiyecek ve içeceklerle bir aidiyet geliştirmiştir. Böylece göçmenler Rojen aracılığıyla aidiyet duygularını koruyarak, birbirleriyle etkileşime geçebildiği ve kültürel deneyimleri paylaşabildiği bir sosyal ortam yaratmışlardır. Sonuç olarak Rojen; sunduğu ürünler, oluşturduğu sosyal ortam ve konuşulan dil ile bir zamanlar Bulgaristan’da sahip oldukları yuva statüsüne kavuşmuştur.
Publisher
Anatolia: Turizm Arastirmalari Dergisi
Subject
Cell Biology,Developmental Biology,Embryology,Anatomy
Reference45 articles.
1. Abbots, E. J. (2016). Approaches to Food and Migration. İçinde; J. Klein ve J. Watson (Editörler) The Handbook of Food and Anthropology (ss.115-132). Londra: Bloomsbury.
2. Akyar, C., Ulucanlar, Z., İpekçi, S., Kurt, H. Y. ve Kutluca, H. T. (2021). Yunanistan'dan Türkiye'ye Uzanan Lokanta Kültürü: Trakya Lokantası, 7. Bilkent Üniversitesi Öğrenci Projesi, http://repository.bilkent.edu.tr/handle/11693/78108, Erişim Tarihi: 11 Şubat 2023.
3. Aydın, C. ve Aydın, Ç. (2019). Akman Boza Markasının Marka Kimliği Prizması Modeli ile İncelenmesi, Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 7 (4): 2536-2549.
4. Baumeister, R. F. ve Leary, M. R. (1995). The Need to Belong: Desire for Interpersonal Attachments as a Fundamental Human Motivation, Psychological Bulletin, 117 (3): 497–529.
5. Beardsworth, A. ve Keil, T. (1997). Sociology on the Menu: Invitation to the Study of Food and Society. İngiltere: Routledge.