Sedanter Bireylere Uygulanan Kalistenik Antrenmanların Atletik Performans ve Kuvvet Gelişimi Üzerine Etkisi
Author:
Arıcak Halil İbrahim1ORCID, İri Ruçhan2ORCID, Şengür Emrah3ORCID
Affiliation:
1. NİĞDE ÖMER HALİSDEMİR ÜNİVERSİTESİ 2. NİĞDE ÖMER HALİSDEMİR ÜNİVERSİTESİ, SPOR BİLİMLERİ FAKÜLTESİ, ANTRENÖRLÜK EĞİTİMİ BÖLÜMÜ 3. NİĞDE ÖMER HALİSDEMİR ÜNİVERSİTESİ, NİĞDE BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR YÜKSEKOKULU, ANTRENÖRLÜK EĞİTİMİ BÖLÜMÜ
Abstract
Amaç: Bu çalışmada sedanter bireylere uygulanan 8 haftalık kalistenik egzersizlerin sürat, çeviklik, dikey sıçrama, esneklik ve kuvvet üzerine etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır.
Gereç ve Yöntem: Çalışmanın örneklemini İzmir ilinde bulunan 18-22 yaş aralığında 30 kontrol grubu, 30 deney grubu olmak üzere toplam 60 sedanter erkek birey oluşturmaktadır. Katılımcılara ön test ve son test ölçümleri farklı günlerde aynı sıra ile uygulanmıştır. İlk ölçümler sonrası deney grubuna 8 hafta süre ile haftada 2 kez toplamda 50-60 dakika egzersiz programı uygulanmıştır. Normallik varsayımı sonucunda parametrik yöntemlerden iki bağımlı eşleştirilmiş örneklem t-test ile bağımsız örneklem t-test analizleri uygulanmıştır. Parametrik olmayan yöntemler için ise Mann-Whitney U ve Wilcoxon testleri uygulanmıştır.
Bulgular: Gruplar arası ön test ortalamalarının karşılaştırılmasında sırt kuvveti, çeviklik ve sürat parametrelerinde anlamlı fark tespit edilmiştir. Gruplar arası son test ortalamalarının karşılaştırılmasında esneklik ve kuvvet gelişiminde anlamlı fark olduğu tespit edilmiştir.
Sonuç: Sonuç olarak, kalistenik antrenmanlar sedanter bireylerde atletik performans ve kuvvet gelişiminde önemli bir etkiye sahip olduğu düşünülmektedir. Özellikle kalistenik antrenmanlar günlük hayatta kullanılan kas gruplarını çalıştırarak fonksiyonel kuvveti arttırır. Buna ek olarak kasların ve sinir sisteminin daha etkili bir şekilde birlikte çalışmasını sağlamasından dolayı sedanter bireylerin fitness seviyelerinin korunması ve yükseltilmesi bakımından uygulanmasının önemli olduğu düşünülmektedir.
Publisher
Ibrahim Erdemir
Reference50 articles.
1. Aksu, S., ve Bağış, Y. (2019). Effect of pilates exercises on sedentary womenon physical fitness properties. SDU Journal of Health Science Institute, 10(4), 413-417. 2. Akyol, B. (2014). Bel Ağrı tanısı konulan sedanter kadınlarda kalistenik egzersizlerin kas kuvveti, esneklik, ağrı şiddeti ve vücut kitle indeksi üzerine etkisi. İnönü Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu Dergisi, 2(2), 29-39. 3. Akyüz, G., ve Leblebiciler- Akdeniz, M. (2012). Otonom sinir sistemi anatomisi ve değerlendirilmesi. Türkiye Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Dergisi, 58(1), 1-5. 4. Basso-Vanelli, R. P., Pires di Lorenzo, V. A., Labadessa, I. G., Regueiro, E. M. G., Jamami, M., Gomes, E. L. F. D., ve Costa, D. (2016). Effects of inspiratory muscle training and calisthenics-and-breathing exercises in COPD with and without respiratory muscle weakness. Respiratory Care, 61(1), 50–60. 5. Bayrakdar, A., Demirhan, B., ve Zorba, E. (2019). The effect of calisthenics exercises of performed on stable and unstable ground on body fat percentage and performance in swimmers. MANAS Sosyal Araştırmalar Dergisi, 8(3), 2979-2992.
|
|