The Effect of Event Feature Thoughts on Travel Behavior of Outdoor Activities Participants

Author:

BÖYÜKELHAN Evrim1ORCID,GÜMÜŞGÜL Ceren2ORCID,ACAR Eyüp3ORCID,DİLEKÇİ Ufuk4ORCID

Affiliation:

1. Türkiye Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanlığı, Saka Ortaokulu

2. KÜTAHYA DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ, SPOR BİLİMLERİ FAKÜLTESİ, REKREASYON BÖLÜMÜ

3. UŞAK ÜNİVERSİTESİ, SPOR BİLİMLERİ FAKÜLTESİ, BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR BÖLÜMÜ

4. MEB

Abstract

Amaç: Çalışmanın amacı açık alan rekreasyonlarına katılan bireylerin katılmış oldukları etkinliklerdeki öznitelik düşüncelerinin seyahat davranışlarına olan etkisinin incelenmesidir. Gereç ve Yöntem: Araştırmaya, bisiklete binme, koşu, yürüyüş, kamp yapma, dağcılık, balık tutma gibi açık alan rekreasyonlarına katılım gösteren %69,1’i erkek, %30.9’u kadın 333 birey katılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak Etkinlik Öznitelikleri Ölçeği ve Seyahat Davranış Ölçeği kullanılmıştır. Veri analizinde eksik ve hatalı veriler çıkarıldıktan sonra oluşturulan hipotezlere yönelik etki düzeylerini belirlemek amacıyla çoklu regresyon analizine ilişkin ön varsayımlar kontrol edilmiştir. Ön varsayımlar karşılandığından analiz işlemlerinde korelasyon ve regresyon analizi kullanılmıştır. Bulgular: Regresyon analizinden elde edilen bulgulara bakıldığında etkinlik öznitelikleri ölçeği alt boyutları “çekicilik ve maruz kalma” ve “itibar” alt boyutlarının bireysel seyahat fırsatları ve tatil seçim fırsatlarına pozitif bir etkisinin olduğu görülmektedir. Etkinliklerin yapıldığı iklim koşulları ise kişilerin seyahat davranışlarını etkilemeyen bir durum olarak ortaya çıkmaktadır. Sonuç: Açık alan rekreasyon faaliyetlerine katılım gösteren bireylerin daha çok arkadaş ve sosyal gruplar eşliğinde bu tür etkinliklere katılım gösterdikleri yaptıkları faaliyetler ile doğa ile mücadele etme ve bu mücadele sırasında sosyal grupları ve arkadaş çevrelerinde itibar görme beklentilerinin yüksek olduğunu görülmektedir.

Publisher

Ibrahim Erdemir

Reference38 articles.

1. Acar, E. (2022). Yaşam doyumu ve spor, toplumsal araştırmalar 2. Atatürk Üniversitesi Yayınevi, Erzurum.

2. Ardahan, F., ve Lapa, T. Y. (2011). Açık alan rekreasyonu: bisiklet kullanıcıları ve yürüyüşçülerin doğa sporu yapma nedenleri ve elde ettikleri faydalar. Uluslararası İnsan Bilimleri Dergisi, 8(1), 1327-1341.

3. Argan, M. (2007). Eğlence pazarlaması. Detay, Ankara.

4. Arnould, E. J., & Price, L. L. (1993). River magic: Extraordinary experience and the extended service encounter. Journal of consumer Research, 20(1), 24-45.

5. Asan, K., ve Emeksiz, M. (2018). Açık hava rekreasyonu katılımcılarının motivasyonları, deneyimleri ve tatil aktivite tercihleri. Tatil Pazarlama Dergisi, 24(1), 3 – 15.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3