Affiliation:
1. YOZGAT BOZOK ÜNİVERSİTESİ, SPOR BİLİMLERİ FAKÜLTESİ, SPOR YÖNETİCİLİĞİ BÖLÜMÜ
Abstract
Sporcular açısından son derece gerekli olan spor masajı, sporcuların hem fiziksel hem de zihinsel açıdan toparlanmasında önemli görülen bir uygulamadır. Çalışmanın amacı, bireylerin spor masajına yönelik tutum ve düşüncelerini ölçmeyi amaçlayan bir ölçek geliştirmektir. Bu amaç doğrultusunda araştırmacı tarafından oluşturulan madde havuzu, alanında uzman kişilere sunulmuştur. Uzman görüşleri sonrasında taslak ölçeğe son hali verilmiştir. Çalışmaya açımlayıcı faktör analizi kapsamında 261 kişi, doğrulayıcı faktör analizi kapsamında 316 kişi, test tekrar test kapsamında 53 kişi, cronbach alpha ve madde toplam korelasyonu kapsamında ise 152 kişi katılım göstermiştir. Taslak ölçeğe AFA uygulanmış, analiz sonucuna binişik olan maddeler ölçekten çıkarılmıştır. Verilerin analizinde sırasıyla açımlayıcı faktör analizi, doğrulayıcı faktör analizi uygulanmıştır. Doğrulayıcı faktör analizi sonrasında ölçeğin güvenirliği, test tekrar test ve iç tutarlılık analizleri ile hesaplanmıştır. Hesaplanan KMO değerinin (0,922) faktör analizi için yeterli olduğu belirlenmiştir. Yapılan analizler, ölçeğin kararlılık katsayısının 0,852; cronbach α katsayısının ise 0,874 olduğunu göstermiştir. Cronbach alpha katsayıları hem ölçeğin alt boyutları hem de ölçeğin genelinin güvenilir olduğunu göstermiştir. Sonuç olarak dört alt boyut ve on dokuz maddeden oluşan ölçeğin, geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı olduğu tespit edilmiştir.
Reference22 articles.
1. Aksayan, S., ve Gözüm, S. (2002). Guide for intercultural scale adaptation: Psychometric features and intercultural comparison. Journal of in Nursing Research Developing, 4(2), 9-20.
2. Best, T.M., Hunter, R., Wilcox, A. ve Haq, F. (2008). Effectiveness of sports massage for recovery of skeletal muscle from strenuous Exercise. Clinical Journal of Sport Medicine, 18(5), 446-460.
3. Büyüköztürk, Ş. (2002). Sosyal Bilimler İçin Veri Analizi El Kitabı. İkinci Baskı. Pegem Yayıncılık: Ankara.
4. Büyüköztürk, Ş. (2010). Sosyal Bilimler İçin Veri Analizi El Kitabı. On ikinci Baskı. Pegem Akademi: Ankara.
5. Deuser, E. (1967). Masaj odası ve masörün hazırlığı. Spor Hekimliği Dergisi, 2(2), 55-56.