TARİHİ KENTLERİN DİASPORA TURİZMİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİNİN SWOT ANALİZ YÖNTEMİYLE TESPİTİ

Author:

ÇETİNKAYA KARAFAKI Filiz1ORCID

Affiliation:

1. ANKARA ÜNİVERSİTESİ

Abstract

Kentler kendilerini oluşturan ekolojik, kültürel ve sosyal etmenler yanında tarihten gelen nitelikleri sebebiyle de farklı özellikler içermektedir. Bu farklılıklar kentleri turist tarafından çekici kılarak kentin tümünün turistik bir marka hâline dönüşmesini sağlayabilmektedir. Tarihi kentler sahip oldukları kent hafızası ile çağdaş kentlerden ayrılan, geçmişin izlerinin hâlen saklandığı, kültürel zenginlikler barındıran tarih şahitleridir. Miras zenginlikleri ve kültürel çeşitliliklerinden gelen çekicilikleri tarihi kentleri yerli ve yabancı turist için bir çekim merkezi hâline getirmektedir. Ayrıca tarihi kentler sıralanan bu özellikleriyle bulunduğu bölgeye ekonomik girdi sağlamaktadır. Dini, siyasi, idari ya da ekonomik sebeplerle istemeyerek yaşadıkları topraklardan göç etmek zorunda kalan ve gittikleri yerlerde azınlık olarak yaşayan insanların ayrıldıkları topraklara turizm amaçlı yaptıkları ziyaretlere ‘diaspora turizmi’ adı verilmektedir. Bu turizme katılan turist ise ‘diasporik turist’ olarak adlandırılmaktadır. Tarihi kentler sıralanan özellikleriyle kavramsal olarak yerli ve yabancı turist arasında kalan diasporik turist için çok kıymetli bir diaspora turizmi merkezi hâline getirilebilir. Bu çalışmanın amacı ana vatanlarından ayrılmış insanların ana vatanlarına turizm amaçlı yaptıkları seyahatleri incelemek ve diaspora turizmi adı verilen bu seyahatlerde tarihi kentlerin destinasyon olarak seçilmesinin diaspora turizmi üzerinde ne gibi etkilerinin olduğunu ortaya koymaktır. Bu çalışmada tarihi kentlerin sahip olduğu genel özelliklerden yola çıkılarak bu kentlerin diaspora turizmi üzerindeki etkisi SWOT analizi yöntemi kullanılarak ortaya konulmaya çalışılmıştır.

Publisher

Akademik Sosyal Arastirmalar Dergisi (Asya Studies)

Subject

General Medicine

Reference69 articles.

1. Arınç, P. C. (2002). Selçuk’ta Kültür Turizmi, (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi), (Danışman: Yrd. Doç. Dr. Gözde Emekli), İzmir: Ege Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.

2. Ashrafi, B., Michael, K. & Carola, N. (2021). Heritage Impact Assessment, Beyond an Assessment Tool: A Comparative Analysis of Urban Development Impact on Visual Integrity in Four UNESCO World Heritage Properties. Journal of Cultural Heritage, 0(47), 199-207.

3. Bayar, İ. (2021). Balıkesir Tarihi Kent Merkezinin Canlandırılması, Bir Öneri, (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi), (Danışman: Doç. Dr. Yasemin İnce Güney), Balıkesir: Balıkesir Üniversitesi

4. Bermúdez, A. (2021). La Diáspora Colombiana En Europa Y Su Relación Con El Conflicto Armado En Colombia. Barcelona: Generalitat De Catalunya.

5. Boz, M. (2019). Turizmin Gelişmesinde Alternatif Turizm Pazarlamasının Önemi: Antalya Örneği. Türk Turizm Araştırmaları Dergisi, 3(4), 977-994.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3