ELEMENTS OF THE TEXT INTERPRETATION PROCESS: MAIN IDEA, SUPPORTING IDEA, TOPIC

Author:

BAKİ Yasemin1

Affiliation:

1. RECEP TAYYİP ERDOĞAN ÜNİVERSİTESİ

Abstract

Bu araştırmada, Türkçe öğretmeni adaylarının metni anlamlandırma sürecinin unsurlarından olan konu, ana fikir ve yardımcı fikir kavramlarına ve bunların okuma sürecine etkisine ilişkin görüşlerinin betimlenmesi amaçlanmıştır. Nitel araştırma yönteminin durum çalışması deseniyle gerçekleştirilen araştırmanın çalışma grubunun belirlenmesinde amaçlı örnekleme yöntemlerinden kolay ulaşılabilir durum örneklemesi kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubu, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türkçe Öğretmenliğinde öğrenim gören 43 öğretmen adayından oluşmaktadır. Araştırmada verilerin elde edilmesinde 26 maddelik açık uçlu ve kapalı uçlu sorudan oluşan Google Forms üzerinden geliştirilen anket formu kullanılmıştır. Veriler, içerik analizi yöntemiyle değerlendirilmiş ve grafikler halinde sunulmuştur. Araştırma sonucunda ana fikir belirlemeyi öğrenme sürecinde öğretmenlerin aktif bir role sahip olduğu, bu beceriyi kazanma süreçlerinde ortaokul evresinin en önemli evre olduğu belirlenmiştir. Öğretmen adayları ana fikir ve konu kavramlarını ayırt etmekte zorlandıkları bu iki unsurun belirlenmesinde ise en çok metni okuduktan sonra otomatik olarak belirleme stratejisini kullandıkları tespit edilmiştir. Öğretmen adayları metnin ana fikrine rağmen yardımcı fikirlerini belirlemede daha yetkin olduklarını düşünmekte olup metnin yardımcı fikirlerini en çok metnin ana fikirden hareketle belirleme stratejisini kullandıkları görülmüştür. Ana fikri belirlerken en çok şiir türünde zorlanan öğretmen adayları metnin konusu, ana fikri ve yardımcı fikrilerini belirleyebilmelerinin okuduğunu anlama becerilerinin yanı sıra okuma sürecinin duyuşsal değişkenleri olan okuma motivasyonu, okuma tutum ve okuma kaygılarını etkilediği belirtmişlerdir.

Publisher

Akademik Sosyal Arastirmalar Dergisi (Asya Studies)

Subject

General Medicine

Reference15 articles.

1. Afflerbach, P. (1990). The influence of prior knowledge on expert readers’ main idea construction strategies. Reading Research Quarterly, 25, 31-46.

2. Ahmadi, A. (2011). Comprehension of a non-text: the effect of the title and ambiguity tolerance. Pan-Pacific Association of Applied Linguistics 15(1), 163-176.

3. Aktaş, Ş.; ve Gündüz, O. (2001). Yazılı ve sözlü anlatım. Ankara: Akçağ Yayıncılık.

4. Akyol H. (2006). Türkçe öğretim yöntemleri. Ankara: Kök Yayıncılık.

5. Alvermann, D. E. (2009). Sociocultural constructions of adolescence and young people’s literacies. L. Christenbury, R. Bomer ve P. Smagorinsky (Ed.), Handbook of adolescent literacy içinde (s. 14-28). New York, NY: Guilford.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3