Affiliation:
1. MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ, SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ
2. MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ, MUĞLA MESLEK YÜKSEKOKULU
3. MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ, TURİZM FAKÜLTESİ
4. ISTINYE UNIVERSITY
Abstract
Arı turizmi, arıcılık geleneği için bir vitrin olup bireyin hayatını zenginleştiren doğa, kültür ve toplumla bağını güçlendiren otantik bir alternatif turizm türüdür. Bireyler için yeni ve ilgi gören bir turizm türü olan arı turizmi, turizm olgusunun sadece deniz-kum-güneş üçlüsünden ibaret olmadığını göstermekte, farklı özelliklerdeki coğrafi alanlarda da turizm aktivitesinin gerçekleşebileceği fikrini desteklemektedir. Bu çalışmada arı turizmi kavramı irdelenmiş olup uygulama alanı olan Muğla ilinin Marmaris ilçesi örneğinden yola çıkılarak arı turizminin uygulanması ve gerçekleştirilmesi durumunda ilçenin kırsal kalkınması üzerindeki etkileri değerlendirilmeye çalışılmıştır. Arı turizminin kırsal kalkınmayla ilişkisini güçlendirmek amacıyla çalışmada yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmış olup bu kapsamda yerel yönetim ve yerel arıcıların görüşleri alınmıştır. Arı turizmi Marmaris’te henüz yapılan bir turizm türü olmadığı için araştırmanın konuyla ilgili bilgilere vakıf katılımcılarını belirlemek için nitel araştırma yöntemlerinden tesadüfi olmayan örnekleme yöntemi olan kartopu örneklem yöntemi kullanılmıştır. Arı turizminin geliştirilmesi, bölgesel farklılıklara saygı duyarak kırsal alanları harekete geçirmek, yeni iş kolları yaratmak ve kırsal alanların gelenek ve kültürünü desteklemek için önemli imkânlar yaratmaktadır. Arı turizmi, çalışma alanına uygun yeni işler sağlayan, yerel altyapı gelişimine destek veren, bölgesel tanıtım açısından kırsal kesimde bulunan küçük arıcılara fırsatlar sunan yenilikçi bir turizm şeklidir. Bu turizm adı altında düzenlenen api (arı) turlar, düzenlendiği ülkenin farklı bölgelerinin doğası, mirası, gelenekleri, mutfağı ve misafirperverliği hakkında katılımcılara fikir vererek bunların temsilini sağlar.
Publisher
Akademik Sosyal Arastirmalar Dergisi (Asya Studies)
Reference25 articles.
1. Arıkan Saltık, I. & Çeken, H. (2017). Agro-turizmde Yeni Eğilimler: Zeytinyağı Turizmi, Journal of Life Economics, C.4 S.4, s.89-102.
2. Arih, I. K., & Korošec, T. A. (2015). Api-Tourism: Transforming Slovenia’s Apicultural Traditions İnto A Unique Travel Experience. WIT Transactions On Ecology and The Environment, 193, 963-974.
3. Bal, H. (2001). Bilimsel Araştırma Yöntem ve Teknikleri. Isparta: Süleyman Demirel Üniversitesi.
4. Beekeeping Contributes to Achieve the Sustainable Development Goals. https://www.apimondia.com/en/activities/book/ (Erişim Tarihi: 09.12.2020)
5. Çavuşoğlu, M. (2012). Bozcaada Üzüm Tarımı Turizmi ve Elektronik Tatil Tasarım Site Uygulaması, Uluslararası Sosyal ve Ekonomik Bilimler Dergisi, C.2 S.2, s.49-54.
Cited by
1 articles.
订阅此论文施引文献
订阅此论文施引文献,注册后可以免费订阅5篇论文的施引文献,订阅后可以查看论文全部施引文献