Ergenekon Türk Destanı mı, Moğol Destanı mı?

Author:

Özdemir ŞükrüORCID,Temizkan Abdullah1ORCID

Affiliation:

1. EGE ÜNİVERSİTESİ, TÜRK DÜNYASI ARAŞTIRMALARI ENSTİTÜSÜ, TÜRK TARİHİ ANABİLİM DALI

Abstract

Câmiü’t-Tevârîh’in Türk tarihi araştırmaları açısından en büyük önemi Türklerin geçmişine ait şifahî ve destanî rivayetleri toplamış olmasıdır. Oğuz Kağan Destanı’nın bir varyantı bize Câmiü’t-Tevârîh aracılığıyla ulaştığı gibi Ergenekon Destanı’nın, şayet Çin kaynaklarındaki anlatı paralel ve eş değer görülürse, bize ulaşan iki varyantından biri Câmiü’t-Tevârîh’teki rivayettir. Bu makalede Câmiü’t-Tevârîh’teki Türk-Moğol müşterek ananesi ve Ergenekon menkıbesi incelenmiş, bu doğrultuda Türklere ait Ergenekon’un Reşîdeddîn ve takipçisi olan İranlı müverrihler tarafından niçin Moğollar üzerinden anlatıldığı hususu açıklığa kavuşturulmaya çalışılmıştır. Bu analiz çabasında anahtar rolü oynadığını düşündüğümüz Ergenekon’dan demir madeninin eritilerek çıkıldığı yönündeki rivayet, Cengiz Han’a isnad olunan demircilik ananesi ile birlikte yeniden düşünülmüştür. Klaproth ve Howorth’tan Zeki Velidi Togan’a kadar birçok araştırmacının dile getirdiği Cengiz Han’ın soyunun demirci Türk tarhanlara dayandığı iddiası da konuyla ilgisi dolayısıyla tartışmaya dahil edilmiş, iddiaya mesnet teşkil eden kaynakların ifadeleri yardımcı argümanlar olarak kullanılmıştır.

Publisher

Vakanuvis International Journal of Historical Researches

Reference136 articles.

1. Abbâs İkbâl, Târîh-i Moğol, Müessese-i İntişârât-ı Emîr-i Kebîr, Tahran, 1384.

2. Abul Fazl, The Akbarnamah, neşr. Maulawi Abd-ur-Rahim, Asiatic Society of Bengal, Calcutta, 1877; İng. terc. → çev. H. Beveridge, The Asiatic Society, Calcutta, 1907.

3. Ahmed Emin, Fecrü’l İslâm, çev. A. Serdaroğlu, Kılıç Kitâbevi, Ankara, 1976.

4. Alaaddin Ali bin Muhammed bin İbrâhîm el-Bağdâdî, Tefsîru’l Hâzin el-Müsemmâ Lübâbu’t Te’vîl fî Ma’ânî’t Tenzîl, Dârü’l Kütübi’l İlmiyye, Beyrut, 2004.

5. Amitai, Reuven, Did Chinggis Khan Have a Jewish Teacher? An Examination of an Early Fourteenth-Century Arabic Text, Journal of the American Oriental Society, vol. 124, No. 4, 2004, ss. 691-705.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3