Türk Dizilerindeki Genç Kız Karakterlerin Psikolojik Özellikleri: Bir Litre Gözyaşı Dizisi Örneği

Author:

Südemen Merve1ORCID

Affiliation:

1. Aksaray Üniversitesi

Abstract

Bu makale, psikolojik yaklaşımlar kullanarak Türk dizilerindeki genç karakterlerin iç dünyasını ve gelişimini incelemektedir. Makale, gelişimsel psikoloji, psikodinamik yaklaşım, bilişsel davranışçı yaklaşım, sosyal psikoloji ve kültürel/tarihsel yaklaşım gibi farklı psikolojik çerçevelerden özellikle gelişimsel psikoloji yaklaşımını kullanarak "Bir Litre Gözyaşı" dizisindeki ana karakter Cihan’ın yaşadığı deneyimleri ele almaktadır. Cihan’ın ergenlik dönemindeki duygusal değişimler, annesinin hastalığına verdiği duygusal tepkiler, iç çatışmaları ve toplumsal ilişkileri, makalenin odak noktaları arasındadır. Bu yaklaşımlar, Türk dizilerindeki genç karakterlerin psikolojik portrelerini derinlemesine anlamamızı sağlayarak, bu karakterlerin karmaşıklığını ve derinliğini açığa çıkarmaktadır. Çalışmanın temel amacı, genç kız karakterlerin psikolojik özelliklerini belirlemek ve bu karakterlerin toplum üzerindeki etkilerini incelemektir. Ayrıca, bu karakterlerin izleyicilere hangi mesajları ilettiğini ve toplumsal algıları nasıl şekillendirdiğini ortaya koymaktır. "Bir Litre Gözyaşı" dizisi örnek olay olarak seçilmiş ve içerik analizi yöntemi ile incelenmiştir. Dizideki genç kız karakterlerin davranışları, diyalogları ve psikolojik tepkileri analiz edilmiştir. Çalışmanın bulgularına göre, "Bir Litre Gözyaşı" dizisindeki genç kız karakterler, duygusal olarak güçlü fakat aynı zamanda kırılgan yapıda gösterilmektedir. Ana karakter Cihan'ın, genetik bir hastalıkla mücadelesi esnasında yaşadığı psikolojik süreçler, ergenlik dönemi için tipik olan duygusal iniş çıkışları yansıtmaktadır. Bu karakterlerin, izleyicilere empati kurdurma ve toplumsal farkındalık yaratma konusunda önemli bir rol oynadığı belirlenmiştir.

Publisher

Aksaray University

Reference51 articles.

1. Adler, A. (1994). Genç kız ve cinselliği. İstanbul: Düşünen Adam Yayınları.

2. Akot, B. (2010). Freud’un rüya yorum metodu. Dinbilimleri Akademik Araştırma Dergisi, 1, 213- 235.

3. Bandura, A. (2006). Autobiography. MG Lindzey & WM Runyan (Eds.), A history of psychology in autobiography (Vol. 9). Washington, DC: American Psychological Association.

4. Beck, A. T. (2006). How an anomalous finding led to a new system of psychotherapy. Nature Medicine, 12, 10. Bronfenbrenner, U. (1979). The ecology of human development: experiments by nature and design. Cambridge, Massachusetts: Harvard University Press.

5. Bowlby, J. (2012). Bağlanma. (T. Soylu, Çev.) İstanbul: Pinhan Yayıncılık.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3