Affiliation:
1. ANKARA HACI BAYRAM VELİ ÜNİVERSİTESİ
Abstract
Mutluluk ekonomisi, bireylerin ekonomik açıdan hayatından memnun olma seviyesini temsil etmekle beraber, insan mutluluğunun ekonomik faktörler ve ekonomiye bağlı olduğunu açıklamaktadır. Genel olarak öznel iyi olma anlamıyla aynı anlama gelen mutluluk, insani bir duyguyu ifade eden “mutluluk seviyesi” ülke ekonominin kalkınması hakkında da bilgi verebilmektedir. ”Ekonomik teori” ve ”mutluluk“ kavramları birçok araştırmayla ilişkilendirilerek, son dönemde popüler hale gelmiştir.
Son yıllarda popülerliği artan mutluluk ölçümlerinin Türkiye’de değerlendirilmesinin yapılması ve mutluluğu etkileyen dinamiklerin genel olarak incelenmesi hedeflenmiştir. Türkiye’de TÜİK tarafından açıklanan mutluluk araştırmaları ve önemli makroekonomik faktörler ele alınarak yıllar itibari ile değişimler açıklanmaya çalışılmıştır. Öznel refahın bir göstergesi olan mutluluğun ve yaşam memnuniyetinin, sosyal göstergeler yanında, başta gelir olmak üzere enflasyon ve işsizlik gibi ekonomik faktörlerin etkisinden bahsedilmiştir. Çalışma yazında ağırlıklı olan çalışmaların değerlendirilmesi ve Türkiye kapsamında açıklanan yaşam memnuniyet ve makroekonomik verilerin tablo ve grafiklerle incelenmesini kapsamaktadır. Bu bilgiler ışığında, gelir ve mutluluk arasındaki ilişki ekonomik büyümenin sağlanması halinde, ülke vatandaşlarının tamamının gelirinin artmasına bağlıdır. Toplumun gelir seviyesinin yükselmesi ülkenin mutluluk düzeyinin değişmesine neden olmaktadır. Günümüzde yapılan mutluluk araştırmaları, farklı bir bakış açıları ile ele alınarak farklı yönleri ortaya konulmuştur. Hükümetlerin, toplumun refahını üst düzeye çıkarmak amacıyla hesapladıkları uluslararası mutluluk endeksi, güçlü teşvikler uygulamaya konularak, endeksi kendi lehlerine çevirmeyi amaçlamaktadırlar. Bunun sonucu olarak mutluluk politikası, farklı görüşlerin yelpazesinde ekonomik sürecin bir parçası olmaktadır. Bireysel mutluluk belirleyicilerinin tespit edilmesi için literatürde birçok çalışma yapılmış olup, bireylerin yaşamları karşısındaki memnuniyetleri ölçülmeye çalışılmıştır.
Reference43 articles.
1. Kaynakça
Abounoori, E., & Asgarizadeh, D. (2013). Macroeconomic factors affecting happiness.
2. Acar, Y., (2019). Türkiye’de yaşam memnuniyetinin belirleyicileri: İller üzerine bir yatay kesit analizi. Maliye Araştırmaları Dergisi, 5(2), 145-157.
3. Aydemir, C., & Uzunoğlu, H. Muhasebe Meslek Mensuplarının Kişi-İş Uyumlarının İş Performansları Üzerindeki Etkisi. Erciyes Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, (1), 269-282.
4. Babula, E., & Mrzygłód, U. (2013). Economic determinants of happiness among European nations. International Journal of Academic Research in Accounting, Finance and Management Sciences, 5(3).
5. Blanchflower, D. G., & Oswald, A. (1992). Entrepreneurship, happiness and supernormal returns: Evidence from Britain and the US.
Cited by
4 articles.
订阅此论文施引文献
订阅此论文施引文献,注册后可以免费订阅5篇论文的施引文献,订阅后可以查看论文全部施引文献