Affiliation:
1. YOZGAT BOZOK ÜNİVERSİTESİ, AKDAĞMADENİ SAĞLIK YÜKSEKOKULU, İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ BÖLÜMÜ
2. AMASYA ÜNİVERSİTESİ, SABUNCUOĞLU ŞEREFEDDİN SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU, SAĞLIK BAKIM HİZMETLERİ BÖLÜMÜ
3. SİVAS CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ, SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ, EBELİK BÖLÜMÜ
Abstract
Bu çalışmada amaç: aile planlaması danışmanlıklarının verildiği, prekonsepsiyonel bakımın sağlandığı aile sağlığı merkezlerine (ASM) aile planlaması danışmanlığı için başvuran kadınların gebelik öncesi doğum korkusunu değerlendirmektir.
Araştırmanın evrenini Sivas il merkezindeki bir ASM’de 15 Mart -14 Mayıs 2019 tarihleri arasında aile planlaması için başvuru yapan kadınlar oluşturmuştur. Kadınlara ASM’de yer alan aile planlaması odasında, araştırmacılar tarafından araştırmanın amacı açıklandıktan ve bilgilendirilmiş onamları alındıktan sonra çalışmaya katılmayı kabul edenlere soru formları uygulanmıştır. Veri toplama aracı olarak, Kişisel Bilgi Formu ve Gebelik Öncesi Doğum Korkusu Ölçeği (GÖDKÖ) kullanılmıştır.
Araştırmaya katılmayı kabul eden kadınların %51,1’i başka çocuk istemediğini ifade ederken, aile planlaması kullanma nedeni olarak ise %46,7’si tekrar gebelik düşünmediğinden aile planlaması kullandığını ifade etmiştir. Kadınların en çok bildiği ve kullandıkları aile planlaması yöntemleri arasında ilk üç sırayı %84,4 ile kondom, %83,3 ile doğum kontrol hapı ve %76,7 ile geri çekme yöntemleri olduğu bulunmuştur. Kadınların ölçekten almış oldukları puan ortalaması 35,31±10,086’dır. Madde toplam puanın yüksek olması yüksek düzeyde korkuyu göstermektedir. KGÖ-DKÖ’den elde edilen toplam puanların değişkenler ile olan karşılaştırmasına göre; eğitim durumu lise mezunu olanların (39,59±9,109) ölçekten almış oldukları puan ortalamasının diğer eğitim düzeylerinden yüksek olduğu ve aralarında istatistiksel anlamda anlamlı bir ilişki olduğu belirlenmiştir (p
Reference23 articles.
1. Akın A, Özvarış BŞ, Aykut Bilgili N (2015) Aile Planlaması. Güler Ç, Akın L, editörler. Halk Sağlığı Temel Bilgiler 1. 3. Baskı. Ankara: Hacettepe Üniversitesi Yayınları; p. 283, 288-289.
2. Aksoy AN (2015) Doğum Korkusu: Literatür Değerlendirmesi. ODÜ Tıp Dergisi, 2:161-165.
3. Antić ZL, Radoš SN, Jokić-Begić N (2019) Are non-pregnant women afraid of childbirth? Prevalence and predictors of fear of childbirth in students. Journal of Psychosomatic Obstetrics & Gynecology, 40(3):226-231.
4. Çakmak V, Keme ZU, Ünal İ, Can HÖ (2021) Etkili aile planlaması yöntemi kullanmak üzere aile planlaması kliniğine başvuran kadınların geri çekme yöntemini kullanma ve bırakma nedenleri. Forbes Tıp Dergisi, 2(1):31-40.
5. Demšar K, Svetina M, Verdenik I, Tul N, Blickstein I, Velikonja VG (2018) Tokophobia (fear of childbirth): prevalence and risk factors. Journal of perinatal medicine, 46(2):151-154.
Cited by
1 articles.
订阅此论文施引文献
订阅此论文施引文献,注册后可以免费订阅5篇论文的施引文献,订阅后可以查看论文全部施引文献