Affiliation:
1. KASTAMONU ÜNİVERSİTESİ, İLETİŞİM FAKÜLTESİ, GAZETECİLİK BÖLÜMÜ
Abstract
Bu çalışmada Mustafa Kemal Paşa, Sultan Vahdeddin ve Abdülmecid Efendi’nin Ağustos 1922-Nisan 1924 tarihleri arasında yayımlanmış Sovyet karikatürlerine nasıl yansıdığı SSCB’nin en eski ve ünlü siyasi mizah dergisi olan Krokodil dergisi örneğinde analiz edilmiştir. Makalede ilkin SSCB’de karikatürün propaganda amacıyla kullanımına değinilmiş ve Krokodil dergisi ile ilgili kronolojik bilgi sunulmuştur. SSCB’nin dönemin Türk-Sovyet ilişkilerindeki olumlu havaya uygun bir şekilde Ankara Hükümeti’nin destekçisi olması nedeniyle, ilgili karikatürlerde Mustafa Kemal Paşa’nın olumlu, Sultan Vahdeddin ve Abdülmecid Efendi’nin ise olumsuz temsil edildiği varsayılmıştır. Belirtilen zaman aralığında yayımlanmış karikatürler taranmış ve tespit edilen karikatürler görsel retorik analizi ile analiz edilerek varsayım sınanmıştır. Elde edilen bulgular doğrultusunda Krokodil dergisinde 1922-1924 yılları arasında yayımlanmış karikatürlerde Mustafa Kemal Paşa’nın olumlu, Sultan Vahdeddin ve Abdülmecid Efendi’nin ise olumsuz bir şekilde temsil edildiği doğrulanmıştır.
Publisher
Bilig, Journal of Social Sciences of Turkish World
Subject
General Social Sciences,General Arts and Humanities
Reference43 articles.
1. Alaniz, José. Komiks: Comic Art in Russia. University Press of Mississippi, 2011.
2. Aydın, Ayşe. “Hıristiyan Dinindeki Martir-Aziz ve Rölik Kültünün Kılıkya-Isaurya Bölgesi Hıristiyanlığına Yansımaları.” Olba, no. 17, 2009, ss. 53-82.
3. Barghoor, Frederic K C. Soviet Foreign Propaganda. New Jersey Princeton University Press, 1964.
4. Barthes, Roland. Göstergebilimsel Serüven. Çev. Mehmet Rifat-Sema Rifat, Yapı Kredi, 1993.
5. Bell, Philip MH. “Government Strategies on Influencing Public Opinion: Assessment, Censorship, Propaganda.” Mélanges de l’école française de Rome, vol. 108, no. 1, 1996, pp. 65-71.