Affiliation:
1. IĞDIR ÜNİVERSİTESİ, BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR YÜKSEKOKULU
Abstract
Bu çalışmanın amacı üniversite öğrencilerinin sosyo-ekonomik özelliklerine göre rekreasyonel etkinliklere yönelik akış yaşantılarının incelenmesidir. Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi’nde öğrenim gören 333 öğrenci çalışmaya katılmıştır. Çalışmada veri toplama aracı olarak Etkinlik Tecrübe Ölçeği kullanılmıştır. Elde edilen verilerin analizi için bağımsız örneklem t testi ve tek yönlü varyans analizi (ANOVA) kullanılmıştır. Çalışmanın sonuçları, daha yüksek gelir grubunda yer alan öğrencilerin daha düşük akış ve kaygı yaşadıklarını göstermiştir. Ders saatleri dışında bir işte çalışan öğrencilerin akış ve kaygı yaşantıları daha düşük bulunmuştur. Ailesinin yanında ve öğrenci yurdunda ikamet eden öğrencilerin akış ve kaygı yaşantıları evde ikamet eden öğrencilere göre yüksek elde edilmiştir. Sonuç olarak; üniversite öğrencilerinin rekreasyonel etkinliklerde yaşadıkları akış ve kaygı deneyimleri sosyo-ekonomik durumları çerçevesinde değişim göstermektedir.
Reference23 articles.
1. Akyol, C. & Akkaşoğlu, S. (2020). Gençlerin Boş Zamanlarında Rekreasyon Faaliyetlerine Katılım Engelleri Üzerine Bir Araştırma. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 8(3), 2072-2089.
2. Chang, H. H. (2017). Flow Experience in the Leisure Activities of Retirees. Loisir et Société / Society and Leisure, 40(3), 401–419.
3. Cheng, T.M. & Lu, C. C. (2015). The Casual Relationships among Recreational Involvement, Flow Experience, and Well-Being for Surfing Activities. Asia Pacific of Tourism Research, 20(1), 1486-1504.
4. Csikszentmihalyi, M. (1975). Beyond Boredom and Anxiety: Experiencing Flow in Work and Play. San Francisco, CA: Jossey-Bass.
5. Csikszentmihalyi, M. (1990). Flow: The Psychology of Optimal Experience. New York: Harper and Row.