Affiliation:
1. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ, FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ, COĞRAFYA BÖLÜMÜ
2. YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ, MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ
Abstract
Yer kabuğundaki ani hareketler sonucunda meydana gelen depremler ortaya çıktıkları bölgenin tektonizması ile ilişkilidir. Kıbrıs adası ve Kıbrıs Yayı; Afrika, Avrasya ve Arap levhalarının kesiştiği bölgede Alp-Himalaya Orojenez Kuşağı’nın bir üyesidir. Bundan dolayı Kıbrıs Adası ve çevresi sismik açıdan aktif bir bölgedir. Depremlerin sismik özellikleri ve mekânsal ilişkilerinin ortaya konulması o bölgedeki fay sisteminin ve tektonizmanın işleyişi hakkında bilgiler vermektedir. Bu çalışmanın amacı Kıbrıs Adası ve çevresinde depremlerin zamansal ve mekânsal dağılımını jeoistatistiksel yöntemlerle ortaya koyarak sismik aktivitenin fay hatları ile olan ilişkisinin açıklanmasıdır. Böylece Kıbrıs Adası ve çevresinde depremlerin mekânsal yoğunluğu Kernel yoğunluk fonksiyonundan yararlanılarak belirlenmiştir. Depremlerin mekânsal kümelenme özellikleri Anselin Yerel Moran’ın I ve Getis-Ord-Gi* Kümelenme Analizleri kullanılarak hesaplanmıştır. Ayrıca çalışma alanında depremlerin zamansal-mekânsal değişimleri, standart sapma elipsi, ortalama merkezi ve medyan merkezi hesaplanarak ortaya konulmuştur. Çalışmada elde edilen sonuçlar depremlerin Kıbrıs Yayı’nın batısında ve Kıbrıs Adasının güneybatısında yoğunlaştığını göstermiştir. Kıbrıs Adası ve çevresinde depremlerin mekânsal kümelenme özelliklerine bakıldığında kuzeybatıda küçük depremlerin, güneydoğuda ise büyük depremlerin kümelenme gösterdiği tespit edilmiştir. Kıbrıs Adası’nın güneyindeki depremlerin mekânsal yoğunluğu fazla olmasına rağmen bu bölgede küçük veya büyük depremlerin anlamlı bir kümelenmesi test edilememiştir. Son olarak bu çalışmada Kıbrıs Adası ve çevresinde gerçekleşen depremlerin yıllar arasında mekânsal ortalama ve ortanca merkezlerinin Kıbrıs Yayı boyunca doğu-batı yönlerinde yer değiştirdiği ortaya konulmuştur.
Subject
Paleontology,Stratigraphy,Geology,Ecology, Evolution, Behavior and Systematics
Reference52 articles.
1. Al-Dogom, D., Schuckma, K., and Al-Ruzouq, R., 2018. Geostatistical Seismic Analysis and Hazard Assessment; United Arab Emirates. Int. Arch. Photogramm. Remote Sensing Spatial Information Science, 42 (3), 29-36.
2. Ambraseys, N. N., 1965. The Seismic History of Cyprus. Union Internationale Du Secours, Geneva, 3, 25–48.
3. Ambraseys, N. N., 1992. Reaappraisal of The Seismic Activity in Cyprus: 1894-1991. Bollettino Di Geofisica Teorica Ed Applicata, 34 (133), 41-80.
4. Ambraseys, N. N., ve Adams, R. D., 1993. Seismicity of The Cyprus Region. Terra Nova, 5 (1), 85–94.
5. Akyürek, Ö., ve Arslan, O., 2018. Kocaeli İli Ve Çevresinde (1900-2016) Yılları Arasında Gerçekleşen Tarihsel Depremlerin Konumsal İstatistik Analizi. Geomatik, 3(1), 48-62.
Cited by
3 articles.
订阅此论文施引文献
订阅此论文施引文献,注册后可以免费订阅5篇论文的施引文献,订阅后可以查看论文全部施引文献