Affiliation:
1. İSTANBUL GELİŞİM ÜNİVERSİTESİ, İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
Abstract
Günümüz dijital dünyasında bankacılık işlemlerinin dijitalleşmesi ve sağladığı maliyet avantajı sektör açısından oldukça önemli bir gelişmedir. Dijital bankacılık işlemleri hem bireysel hem de kurumsal müşterilere işlemlerini daha hızlı bir şekilde yapma olanağı sunarak zaman ve mekân esnekliği sağlamaktadır. İnternet ve mobil bankacılık işlemlerinin kurumsal ve bireysel müşterilere sağladığı en önemli fayda ise banka şubesine gitmeksizin işlemlerini gerçekleştirebilmeleri olmasıdır. Genel anlamda müşterilerin internet ve mobil bankacılığını tercih etmelerinde zaman ve maliyet tasarrufu sağlaması, hız ve kaliteli olması gibi etmenler önemlidir. Mobil ve internet bankacılığının bu özellikleri Covid 19 döneminde özellikle karantina koşullarında müşterilerin şubeye gitmeden tüm işlemlerini evden gerçekleştirebilmelerine olanak sağlamıştır. Bu çalışmada mobil ve internet bankacılığı kullanımının Covid 19 öncesi ve sonrası seyri incelenmiştir. Çalışmada kullanılan veriler Türkiye Bankalar Birliği resmî sitesinden alınmıştır. Çalışmada pandemi öncesi dönem olarak 2018 eylül ve aralık dönemleri ve 2019 mart, haziran, eylül ve aralık dönemleri verileri alınmış, pandemi sonrası ise 2020 mart, haziran, eylül, aralık dönemleri ile 2021 mart ve haziran dönem verileri alınmıştır. Elde edilen veriler Spss paket programı kapsamında analiz edilmiştir. Öncelikle değişim yüzdeleri hesaplanmış ve pandemi öncesi ve sonrası bireysel segmentte internet ve mobil bankacılık ile kurumsal segmentte internet ve mobil bankacılık işlemleri farklılıkları hesaplanmıştır.
Yapılan analiz sonuçlarına göre Bireysel-İnternet bankacılığının kullanımında pandemi sonrasında düşüş yaşanırken, Bireysel-Mobil bankacılık ile Kurumsal-İnternet ve Kurumsal-Mobil bankacılık işlemlerinin kullanımında ise artış meydana geldiği görülmüştir. Bununla birlikte bireysel ve kurumsal internet ve mobil bankacılık kullanımında pandemi öncesi ve sonrasında anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir.
Publisher
International Journal of Entrepreneurship and Management Inquiries
Reference53 articles.
1. Al-Weshah , G. (2013). The role of internet banking in continuous improvement areas: quantitative evidence from Jordanian banks. Int. J. of Business Performance Management, 181-196.
2. Auta, E. M. (2010). E-Banking in developing economy: empirical evidence from Nigeria. Journal of applied quantitative methods, 5(2).
3. Aytar, O. (2020). Kriz Yönetimi Bağlamında Türk Bankacılık Sektörünün Covid-19 Pandemisine Yönelik İletişim Stratejisi, International Social Sciences Studies Journal, (e-ISSN:2587-1587) Vol:6, Issue: 65 ve 2948-2955.
4. Arabacı, H., Yücel, D. (2020). COVID-19 Pandemisinin Türk Bankacılık Sektörü Üzerine Etkisi. Social Sciences Research Journal, 9 (3), 196-208
5. Bansal, N., & Jain, M. (2018). Progress in digital banking after demonetization: some evidence. IUP Journal of Bank Management, 17(2), 50-59.