Affiliation:
1. Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
2. NEVŞEHİR HACI BEKTAŞ VELİ ÜNİVERSİTESİ
Abstract
Hata yönetimi, inovasyon, öğrenme ve motivasyon gibi birçok istendik örgütsel çıktının oluşmasına katkı sunan bir yönetim tarzıdır. Organizasyon çatısı altında meydana gelen hataları anlamak, bu hataların neden ve sonuçlarını değerlendirmek, çalışanlara bu hataları yönetebilme yetisi kazandırmak şüphesiz hata yönetiminden geçmektedir. Ulusal yazında hizmet sektöründe hata yönetim kavramını irdeleyen çalışmaların sınırlı sayıda olduğu görülmektedir. Bu araştırma ile hizmet sektörünün önemli bir parçası olan sigorta acentesi çalışanlarının hata ve hata yönetim kültürüne ilişkin algılarının belirlenmesi ve bu sayede alan yazına katkı sunulması amaçlanmaktadır. Olgubilim (fenomenolojik) bir yaklaşımla desenlenen araştırma, Kayseri il merkezinde faaliyet gösteren üç sigorta şirketinden toplam 12 kişinin katılımı ile gerçekleştirilmiştir. Araştırma sonucunda sigorta şirketlerinde ortaya çıkan hata türleri, çalışanları hataya sürükleyen nedenler, çalışanların bu hatalardan nasıl etkilendiği, çalışanların ve kurumlarının hataları nasıl algıladığı ve bu algıların cinsiyete göre nasıl değiştiği incelenmiştir. Son olarak hizmet sektörünün önemli ayaklarından biri olan sigorta şirketlerine ve gelecek araştırmacılara yönelik bazı önerilere yer verilmiştir.
Publisher
International Journal of Entrepreneurship and Management Inquiries
Reference37 articles.
1. Akgün, A. E., Keskin, H., Gölgeci, I. ve Özerden, S. S. (2021). Error management in new product development teams. Technology Analysis & Strategic Management, 1-13.
2. Balli, A. I. K., Ustun, F., & Balli, E. (2021). The Mediating Role of Psychological Safety in the Effect of Organizational Culture on Innovation: A Research in Hotel Enterprises. International Journal of Business, 26(4), 46-69.
3. Bell, B. S. & Kozlowski, S. W. (2008). Active learning: effects of core training design elements on self-regulatory processes, learning, and adaptability. Journal Of Applied Psychology, 93(2), 296-316.
4. Bilginoğlu, E. ve Yozgat, U. (2022). Hatasız kul olmaz (Psikolojik güvenliğin hata yönetimi kültürü ile hatalardan öğrenme ilişkisinde düzenleyici rolü üzerine bir araştırma, JOEEP: Journal of Emerging Economies and Policy, 7(1), 45-55.
5. Carmeli, A. & Gittell, J. H. (2009). High‐quality relationships, psychological safety, and learning from failures in work organizations. Journal Of Organizational Behavior: The International Journal Of Industrial, Occupational And Organizational Psychology And Behavior, 30(6), 709-729.