Affiliation:
1. ŞIRNAK ÜNİVERSİTESİ, TURİZM VE OTEL İŞLETMECİLİĞİ YÜKSEKOKULU
2. ŞIRNAK ÜNİVERSİTESİ
3. ŞIRNAK ÜNİVERSİTESİ, LİSANSÜSTÜ EĞİTİM ENSTİTÜSÜ, EKOTURİZM REHBERLİĞİ ANABİLİM DALI (DİSİPLİNLERARASI), EKOTURİZM REHBERLİĞİ (YL) (TEZLİ)
Abstract
Bu araştırmanın amacı yerel halkın kültürel değerlere yönelik tutumlarını belirlemek ve kültürel değerlere yönelik tutumlarının demografik değişkenlere (yerelde yaşam süresi, kuşak, medeni durum, cinsiyet, eğitim) göre farklılaşıp farklılaşmadığını ortaya koymaktır. Bu amaç çerçevesinde nicel araştırma yöntemi kullanılmış olup, veriler anket tekniği ile toplanmıştır. Araştırma Şırnak’ın Cizre İlçesinde yapılmış olup kolayda örneklem yöntemi ile örnekleme yoluna gidilerek 384 katılımcıdan veri toplanmıştır. Veriler faktör analizi, t-testi ve ANOVA analizlerine tabi tutulmuştur. Analizler sonucunda katılımcıların Cizre ile ilgili kültürel değerlere yönelik olarak farkındalıkları üç boyut (kültürel değerleye yönelik tutum (KDYT), kültürel çalışmalara destek (KÇD), yerel yönetimin katkısı (YYK)) altında ortaya çıkmıştır. Bu boyutlara yönelik tutumların yaşam süresi, kuşak, cinsiyet, medeni durum ve eğitim değişkenlerine göre farklılık gösterdiği tespit edilmiştir. Araştırma sonuçlarının literatüre katkı sunacağı ve karar vericilere yol gösterici olacağı düşünülmektedir.
Publisher
Seyahat ve Otel Isletmeciligi Dergisi
Subject
Rehabilitation,Physical Therapy, Sports Therapy and Rehabilitation,General Medicine
Reference39 articles.
1. Ablak, S. Dikmenli, Y. ve Çetin, T. (2014), ‘Üniversite Öğrencilerinin Kırşehir’in Tarihi ve Kültürel Turizm Değerlerine Yönelik Farkındalıkları’, Uşak Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 7(2), ss.171-186.
2. Akpirinç, E. ve Mancı, A. R. (2019),‘Yerel Halkın Kültürel Miras Farkındalığı ve Deneyimi: Şanlıurfa Örneği’, International Journal of Contemporary Tourism Research, 3(2), ss.245-260.
3. Aka, B. (2017), ‘Bebek Patlaması, X ve Y Kuşağı Yöneticilerin Örgütsel Bağlılık Düzeylerinin Kamu ve Özel Sektör Farklılıklarına Göre İncelenmesi: Bir Araştırma’, Süleyman Demirel Üniversitesi Vizyoner Dergisi, 9 (20), ss. 118-135.
4. Atsız, O., Kahraman, O. C. ve Beşcanlar, S. (2022), ‘Kırsal Destinasyonda Yerel Halkın Yer Kimliği Algısının Turizmin Gelişimine Desteği: İkamet Edilen Sürenin Rolü’, GSI Dergileri Seri A: Turizm, Rekreasyon ve Spor Bilimlerindeki Gelişmeler, 5(2), ss. 190-203.
5. Aygün, S. E. (2013),‘Kuşaklar Arasındaki Farklılıklar ve Örgütsel Yansımaları’, Ekonomi ve Yönetim Araştırmaları Dergisi, 2(1), ss. 93-112.