Affiliation:
1. MERSİN ÜNİVERSİTESİ, TURİZM FAKÜLTESİ
2. Mersin Üniversitesi
3. NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ, TURİZM FAKÜLTESİ
Abstract
Bu araştırmanın amacı, deneyimlenen destinasyon yemek imajı, mutfak deneyim memnuniyeti ve davranışsal niyet arasındaki ilişkileri araştırarak, mutfak deneyim memnuniyetinin aracılık rolünü ortaya koymaktır. Kolayda örnekleme yöntemiyle Mersin ve Adana’da yaşayan 291 katılımcıdan anket yoluyla elde edilen veriler, Yapısal Eşitlik Modellemesi (YEM) ile analiz edilmiştir. Ortaya çıkan bulgular yerli halkın mutfak deneyim memnuniyetini anlamlı olarak etkileyen temel değişkenlerin yemeğin lezzeti ve kültürel deneyim faktörlerinin olduğunu göstermektedir. Katılımcıların mutfak deneyim memnuniyetini etkileyen yemek imajı boyutlarının doğrudan davranışsal niyet oluşturamadığı, bu noktada mutfak deneyim memnuniyetinin bu ilişkide tam aracı rolde olduğu görülmektedir.
Publisher
Seyahat ve Otel Isletmeciligi Dergisi
Reference66 articles.
1. Ab Karim, M. S., Chua, B. L. ve Salleh, H. (2009), "Malaysia as a Culinary Tourism Destination: International Tourists' Perspective", Journal of Tourism, Hospitality& Culinary Arts, 1(3), ss. 1-16.
2. Ab Karim, S., ve Chi, C. G. Q. (2010), "Culinary Tourism as a Destination Attraction: An Empirical Examination of Destinations' Food Image", Journal of Hospitality Marketing & Management, 19(6), ss. 531-555.
3. Ademoğlu, A. ve Şahan, M. (2023), "The Effects of Gastronomic Experience and Food Image towards the Gastronomic Products of Local Tourism on the Intention to Eat Local Foods: The Case of Hatay", Journal of Multidisciplinary Academic Tourism, 8(2), ss. 129-140.
4. Alpar, R. (2018). Spor, Sağlık ve Eğitim Bilimlerinden Örneklerle Uygulamalı İstatistik ve Geçerlilik-Güvenirlilik. Ankara: Detay Yayıncılık.
5. Babolian-Hendijani, R. (2016), "Effect of Food Experience on Tourist Satisfaction: The Case of Indonesia", International Journal of Culture, Tourism and Hospitality Research , 10(3), ss. 272-282.