Affiliation:
1. KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ, EDEBİYAT FAKÜLTESİ, PSİKOLOJİ BÖLÜMÜ
2. BINGOL UNIVERSITY, FACULTY OF ARTS AND SCIENCES, DEPARTMENT OF PSYCHOLOGY, PSYCHOLOGY PR.
3. EGE ÜNİVERSİTESİ, EDEBİYAT FAKÜLTESİ, PSİKOLOJİ BÖLÜMÜ
Abstract
Üniversite öğrencilerinin problemli internet kullanımı ile ilişkili olabilecek faktörlerin incelenmesinin ve olası risk durumlarının belirlenmesinin önemli olduğu düşünülmektedir. Üniversite dönemi, bireylerin ebeveyn kontrolünden uzaklaşıp kendi kararlarını vermeye ve hayatlarına yön vermeye başladıkları kritik bir dönemdir. Sorunlu internet kullanımı ile cinsiyet, psikiyatrik tanı, üstbilişsel inançlar ve kişilik arasındaki ilişki gösterilmiş olmasına rağmen, mevcut araştırma sayısı sınırlıdır ve bulgular çelişkilidir. Ayrıca internet kullanım süresinin ve amacının yer aldığı ve tüm bu değişkenlerin birlikte incelendiği herhangi bir çalışmaya rastlanmamıştır. Bu çalışmada, üniversite öğrencilerinin kişilik özelliklerini, üstbilişsel inançlarını, internet kullanım işlevlerini ve problemli internet kullanımlarını tanı, cinsiyet ve internet kullanım süreleri açısından incelemek amaçlanmıştır. Veriler yaş ortalamaları 20.11 olan 696 üniversite öğrencisinden toplanmıştır. Araştırmada, betimsel ve parametrik olmayan bağımsız gruplar karşılaştırma analizleri kullanılmıştır (Mann Whitney U Testi ve Kruskal-Wallis Testi). Bu çalışmada, Beş Faktör Kişilik Özellikleri Ölçeği (BFKÖ), Üstbiliş Ölçeği-30 (ÜÖ-30), İnternet Kullanım Fonksiyonları Ölçeği (İKFÖ), İnternette Bilişsel Durum Ölçeği (İBDÖ) ve Demografik Bilgi Formu kullanılmıştır. Analiz sonuçlarına göre, kadınların vicdanlılık ve nevrotizm alt ölçeği puanları daha yüksek bulunmuştur. Analiz sonuçları tanıya göre önemli bir fark olduğunu göstermiştir. Psikiyatrik tanısı olan grubun ölçek puanlarının, nevrotizm, açıklık, kontrol edilemezlik ve tehlike, bilişsel güven eksikliği, ÜÖ-30 toplam puanı ve bilgi işlevleri alt boyutlarında daha yüksek olduğu görülmüştür. Nevrotizm, kontrol edilemezlik ve tehlike, sosyal işlevler, sanal duygusal işlevler, sosyal rahatlık, yalnızlık/depresyon, dürtüde azalma, dikkat dağınıklığı ve İBDÖ toplam puanı alt boyut puanlarının internet kullanım süresi ile doğru orantılı olarak arttığı görülmüştür.
Publisher
Yasam Becerileri Psikoloji Dergisi
Reference112 articles.
1. Adalıer, A., Balkan, E. (2012). The relationship between internet addiction and psychological symptoms. International Journal of Global Education, 1(2), 42-49.
2. Akdur, S., Durak Batıgün, A. (2017). Mizah tarzları ile kişilik özellikleri, kişilerarası ilişki tarzları ve psikolojik sağlık arasındaki ilişkiler. Türk Psikoloji Yazıları, 20(39), 1-10.
3. Amerikan Psikiyatri Birliği (2015). Ruhsal bozuklukların tanısal ve sayımsal elkitabı. Beşinci Baskı (DSM-5), Tanı Ölçütleri Başvuru Elkitabı (Çev. Ed.: E. Köroğlu). Ankara: Hekimler Yayın Birliği. (Orijinal çalışma basım tarihi 2013).
4. Andreassen, C.S., Griffiths, M.D., Gjertsen, S.R., Krossbakken, E., Kvam, S., and Pallesen, S. (2013). The relationships between behavioral addictions and the five-factor model of personality. Journal of Behavioral Addictions, 2(2), 90-99.
5. Arpaci, I. (2020). Gender differences in the relationship between problematic internet use and nomophobia. Current Psychology, 1-10.
Cited by
2 articles.
订阅此论文施引文献
订阅此论文施引文献,注册后可以免费订阅5篇论文的施引文献,订阅后可以查看论文全部施引文献