Abstract
Araştırmada, bumerang çalışan olan otel işletmeleri yöneticilerinin bumerang çalışan olma nedenleri süreçleri araştırılmıştır. Gönüllü geri dönüş literatüründeki temel tartışmalardan türeyen bumerang kavramı ise ilke olarak 1990’ların sonu itibariyle akademik literatürde kullanılmaya başlanmıştır. Eskiden çalıştığı işletmeden çeşitli sebeplerle ayrılıp daha sonra ayrıldığı işletmeye dönen çalışanlara, ya da başka bir deyişle aynı örgüt tarafından tekrar işe alınan çalışanlara bumerang çalışan denmektedir. Bu çalışmada bumerang çalışan olan konaklama işletmeleri yöneticilerinin bu süreçle ilgili görüşleri araştırılmıştır. Mülakat yönteminin kullaıldığı araştırmada 10 yönetici ile görüşmeler yapılmıştır.
Publisher
Mehmet Akif Ersoy Universitesi Iktisadi ve Idari Bilimler Fakultesi Dergisi
Subject
Organic Chemistry,Biochemistry
Reference36 articles.
1. Almeda, D., ve Schawbel, D. (2015). The corporate culture and boomerang employee study. WorkplaceTrends. Eirişim adresi: https://brieflynotedonline.wordpress.com/tag/the-corporate-culture-and-boomerang-employee-study/
2. Antoniu, E. (2010). Career planning process and its role in human resource development. Annals of The University of Petroşani, Economics, 10(2), 13-22.
3. Arnold, J. D., Van Iddekinge, C. H., Campion, M. C., Bauer, T. N., ve Campion, M. A. (2021). Welcome back? Job performance and turnover of boomerang employees compared to internal and external hires. Journal of Management, 47(8), 2198-2225.
4. Baumbusch, J. (2010). Semi-structured interviewing in practice-close research, Journal for Specialists in Pediatric Nursing, 15(3), 255-258.
5. Boies, K., ve Rothstein, M. G. (2002). Managers’ interest in international assignments: The role of work and career satisfaction. International Journal of Intercultural Relations, 26(3), 233- 253.