Abstract
Türkiye, termal kaynaklar bakımından zengin bir konuma sahiptir. Ülkemizin birçok bölgesinde yer alan bu kaynaklardan hem turizm hem de sağlık alanında faydalanılmaktadır. Kaplıcaların çok sayıda olması nedeniyle kaplıcalardan faydalanmak isteyen bireyler karar verme noktasında zorluk yaşayabilmektedir. Bu sebeple, karar verme aşamasında çeşitli kriterler üzerinden tercih sıralaması önerisinin sunulmasına ihtiyaç duyulmuştur. Bu çalışma kapsamında, Erzurum ilinde bulunan kaplıcalar için ücret, havalimanına uzaklık, şehir merkezine uzaklık ve termal tesisin su sıcaklığı kriterleri çerçevesinde bir değerlendirme yapılması amaçlanmıştır. Şehirde bulunan altı kaplıca, ilgili kriterler üzerinden TOPSIS, MOORA-Oran ve MOORA-Referans Noktası yöntemleriyle değerlendirilmiştir. Alternatiflerin değerlendirildiği TOPSIS ve MOORA-Referans Noktası yöntemleri sonuçlarının her ikisinde de Pasinler kaplıcasının; MOORA-Oran yönteminde ise Ilıca kaplıcasının ilk sırada yer alması, bu kaplıcaların kriterlere en uygun kaplıca olabileceği sonucunu doğurmaktadır.
Publisher
Mehmet Akif Ersoy Universitesi Iktisadi ve Idari Bilimler Fakultesi Dergisi
Subject
Organic Chemistry,Biochemistry
Reference24 articles.
1. Akbulut, G. (2010). Türkiye’de Kaplıca Turizmi Ve Sorunları. Gaziantep Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 9(1), 35-54.
2. Ayaz, N. ve Dağ, H. (2017). Termal Turizmde Yerli Turistlerin Seyahat Motifleri ve Hizmet Beklentileri. Uluslararası Güncel Turizm Araştırmaları Dergisi, 1(2), 36-43.
3. Barbier, E. (2002). Geothermal energy technology and current status: an overview. Renewable and Sustainable Energy Reviews, 6, 3-65.
4. Bircan, H., Eleroğlu, H. ve Arslan, R. (2018). Yozgat İlinde Kurulabilecek Kompost Tesislerinin MOORA Yöntemiyle Optimallik Sıralaması. Avrasya Sosyal ve Ekonomi Araştırmaları Dergisi, 5(12), 83-90.
5. Boyraz, M. (2019). Jeotermal Kaynak Kullanımı: Türkiye’deki Termal Oteller Üzerine Bir Araştırma. Safran Kültür ve Turizm Araştırmaları Dergisi, 2(3), 372-385.