SAĞLIK MESLEK GRUPLARINDA MESLEKİ ETNOSENTRİZM KAVRAMI ÜZERİNE NİTEL BİR ARAŞTIRMA

Author:

ALKAN Feyzanur1ORCID,ERDEM Ramazan2ORCID

Affiliation:

1. Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, Şarkikaraağaç Meslek Yüksekokulu

2. SULEYMAN DEMIREL UNIVERSITY

Abstract

Evrensel bir olgu olan etnosentrizmin mesleki bağlamda değerlendirildiği bu çalışmada, mesleki etnosentrizm kavramsallaştırılmaya çalışılmıştır. Bu doğrultuda mesleki etnosentrizmin ne olduğu, göstergelerinin neler olduğu, nedenlerinin ve yansımalarının nelerden oluştuğu, azaltılabilmesi adına nelerin yapılması gerektiği üzerine bir araştırma dizayn edilmiştir. Araştırmanın çalışma grubu, farklı sağlık meslek gruplarındaki 29 kişiden oluşmaktadır. Katılımcılarla fenomen hakkında yarı yapılandırılmış formlar aracılığıyla derinlemesine görüşmeler gerçekleştirilmiş ve nitel araştırma desenlerinden fenomenoloji tercih edilmiştir. Verilerin analiz sürecinde MAXQDA 18 Pro Analytics Programı’ndan faydalanılmıştır. Araştırma sonucunda kişilerin kendi meslek grubunu veya uzmanlaştığı alanı merkezi konumda görmesine bağlı olarak diğer mesleklere karşı etnosentrik bir eğilim taşıdığı görülmektedir. Bu kapsamda mesleki etnosentrizm olgusunun zihinde olumsuz bir durumu çağrıştırdığı ve sağlık meslek grupları arasında yaygın olarak görüldüğü belirlenmiştir. Bu anlamda mesleki etnosentrizmin olumsuz tutum ve davranışlar sergilenmesi, iletişim tarzında değişim gibi göstergelerinin bulunduğu; nedenlerinin ise kişisel, ailevi, örgütsel, mesleki ve makro düzeyde ele alınabileceği sonucuna ulaşılmıştır. Mesleki etnosentrizm sonucunda kişi, meslek, örgüt ve sağlık sistemi zarar görebilmektedir.

Funder

Yapılan araştırma herhangi bir kurum veya kuruluş tarafından desteklenmemektedir.

Publisher

Mehmet Akif Ersoy Universitesi Iktisadi ve Idari Bilimler Fakultesi Dergisi

Subject

Organic Chemistry,Biochemistry

Reference25 articles.

1. Adorno, T. W., Brunswik, E. F., Levinson, D. J., & Sanford, R. N. (1950). The authoritarian personality. New York: Harper and Row.

2. Ak, B. (1990). Hastane yöneticiliği. Ankara: Özkan Matbaacılık.

3. Arı, E. S., & Madran, C. (2011). Satın alma kararlarında tüketici etnosentrizmi ve menşe ülke etkisinin rolü. Öneri Dergisi, 9(35), 15-33.

4. Baxter, K. S. & Brumfitt, S. M. (2008). Professional differences in interprofessional working. Journal of Interprofessional Care, 22(3), 239-251.

5. Bennett, M. J. (2004). Becoming Interculturally Competent. J. S. Wurzel (Ed.). Toward Multiculturalism: A Reader in Multicultural Education (s. 62-77). Massachusetts: Intercultural Resource Corporation.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3