Affiliation:
1. İSTANBUL MEDENİYET ÜNİVERSİTESİ, TIP FAKÜLTESİ
2. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ-CERRAHPAŞA, CERRAHPAŞA TIP FAKÜLTESİ, CERRAHPAŞA TIP PR.
Abstract
Amaç: Tıp fakültelerinin sayısının artmasıyla ülkemizde tıp eğitiminin standartlaştırılması ihtiyacı doğmuştur. Bu nedenle tıp eğitiminde iyileştirme sağlanması ve standart oluşturulması amacıyla 2001 yılında Ulusal Çekirdek Eğitimi Programı (UÇEP) çalışmalarına başlanmış, son program 2020 yılında yayınlanmıştır. Çalışmamızda tıp eğitiminin müfredatını oluşturmakta kullanılan Ulusal Çekirdek Eğitim Programı-2020 (UÇEP-2020) dokümanının tıp eğitimine yeni başlayan öğrencilere tanıtılması ve tıp eğitimini tamamladıklarında sahip olmaları gereken yetkinlik alanlarını ve bu alanlara ulaşabilmek için gerekli olan yetkinlik ve yeterlikleri grup çalışmaları eğitim teknikleri kullanılarak tanımlamak amaçlanmıştır.
Gereç ve Yöntem: UÇEP-2020 ile ilgili teorik ders 193 tıp fakültesi dönem bir öğrencisine verilmiş ve teorik ders öncesinde öğrencilere tıp fakültesinden mezun olurken bir hekimin sahip olması gereken yetkinliklerin neler olmasını bekledikleri ile ilgili 4 adet sosyodemografik özelliklerin sorgulandığı, 11 adet Likert tipi, 1 adet açık uçlu sorudan oluşan bir anket uygulanmıştır. Ertesi gün ise 154 dönem bir öğrencisi kura çekilerek 10 gruba ayrılmış ve her bir gruba UÇEP-2020’de yer alan yeterlikler paylaştırılmıştır. Gruplar sınıflara dağılarak önce tanışma etkinliği yapılmış, ardından UÇEP-2020’de yer alan yeterlikler ile ilgili poster hazırlamaları istenmiştir. Poster hazırlığı için öğrencilere 1 saat süre verilmiştir. Küçük grup uygulamalarında öğretim üyeleri ve araştırma görevlileri kolaylaştırıcılık görevi üstlenmiş, öğrencilere eşlik etmiştir. Posterlerin tamamlanmasının ardından tüm gruplar bir araya gelerek öğrenciler posterlerini sunmuştur. Öğrencilerden geri bildirim alındıktan sonra etkinlik sonlandırılmıştır.
Bulgular: Teorik ders öncesi yapılan anketi 193 öğrenci yanıtlamıştır, yanıt verenlerin %52,8’i kadındır. Bir hekimin sahip olması gereken yetkinlikler ile ilgili öğrencilerin %73,6’sı “Yaşam boyu öğrenendir.”, %72,5’i “Mesleki etik ve profesyonel ilkeleri benimsemiştir.” önermelerine ‘kesinlikle katılıyorum’ cevabını vermiştir. Poster sunumu sonrası çevrimiçi geri bildirim formunu toplam 50 öğrenci yanıtlamıştır. Formu yanıtlayan öğrencilerin %70,0’ı verilen eğitimin konu ile ilgili farkındalığını artırdığını, %66,0’ı etkinlikte öğrendiği bilgileri meslek hayatına yansıtabileceğini düşündüğünü belirtmiştir.
Sonuç: Tıp fakültesine başlayan dönem bir öğrencilerine hekimlerin sahip olması gereken yetkinlik ve yeterlikler tanıtılarak konu ile ilgili farkındalık kazandırılmıştır. Etkinliğin grup çalışması şeklinde planlanması öğrencilerin ekip çalışmasının nasıl olduğuyla ilgili deneyim kazanmalarını sağlamış ve dönem arkadaşlarını tanımalarına olanak vermiştir.
Reference3 articles.
1. 1. Eğitim Programı Ansiklopediler -TÜBİTAK https://ansiklopedi.tubitak.gov.tr/ansiklopedi/egitim_programi adresinden 24 Mayıs 2023 tarihinde ulaşılmıştır.
2. 2. Lawson H. Renewing the Core Curriculum. Quest. 2007 May 1;59.
3. 3. Dent J, Harden RM, Hunt D. A Practical Guide for Medical Teachers, E-Book: A Practical Guide for Medical Teachers, E-Book. Elsevier Health Sciences; 2021. 498 p.