Affiliation:
1. Sağlık Bilimleri Üniversitesi
Abstract
Otizmi olan çocuklar ve ebeveynleri yüksek düzeyde damgalanma yaşarlar. Sıklıkla yoğun psikolojik sorunlara neden olan, bakım arama ve sağlama üzerinde olumsuz etkisi olan damgalanmayı içselleştirirler. Televizyon yapımlarının insanların bakış açısı geliştirmesinde etkisi bulunmaktadır. Filmler ve diziler de insanların engelliliğe karşı olumlu tutum sergilemesinde etkili bir yöntem olarak kullanılmaktadır. Otizm Spektrum Bozukluğu (OSB)’nun tanıtılması, OSB'li çocukların ötekileştirilmeden kabul edilebilmesi, çocukların ve ebeveynlerinin desteklenmesi hem çocukların hem de ebeveynlerinin kendileri ile ilgili olumlu algı geliştirebilmeleri için destekleyici ve uygun içeriklerin oluşturulmasının kritik öneme sahip olduğu düşünülmektedir. Bu nedenlerle yapılan araştırmada “Float” animasyon filminin damgalama açısından analiz edilmesi amaçlanmıştır. Animasyon filmleri ile ilgili böyle bir çalışmanın yapılmamış olması, çalışmanın önemini ortaya koymaktadır. Araştırma nitel bir araştırmadır. Doküman analizi yöntemi kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Float, bir babanın oğlunun özel durumunu kabul sürecini anlatan kısa filmdir ve 7 dakika sürmektedir. Filmin çözümlemesi içerik analizi yöntemi kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Araştırma sonucunda Float animasyonun özel gereksinimli çocuklara yaklaşım konusunda olumlu bir bakış açısı kazandırdığı, damgalamanın yapılmaması konusunda olumlu kazanımları desteklediği ve damgalamayı engellemeye katkı verebileceği belirlenmiştir
Publisher
Gumushane University E-Journal of Faculty of Communication
Reference39 articles.
1. ADLER, Alfred. (2014). Yaşamın anlam ve amacı. İstanbul: Say Yayınları.
2. ADLER, Alfred. (2011). Psikolojik aktivite: Üstünlük duygusu ve toplumsal ilgi. (B. Çorakçı, Çev.) (9. bs.). İstanbul: Say Yayınları.
3. ALI, Afia., HASSIOTIS, Angela., STRYDOM, Andre., & KING, Michael. (2012). Self-stigma in people with intellectual disabilities and courtesy stigma in family carers: a systematic review. Research in Developmental Disabilities, 33(6), 2122–2140.
4. AMERICAN PSYCHIATRIC ASSOCIATION. (2013). Diagnostic and statistical manual of mental disorders (5th ed.). Arlington: American Psychiatric Publishing.
5. AWAD, A. George., & VORUGANTI, N. P. Lakshmi. (2008). The burden of schizophrenia on caregivers: a review. Pharmaco Economics, 26(2), 149-162.