DARWIN’IN ÇOKDÜZEYLİ SEÇİLİMİ: BİREYSEL SEÇİLİM VE GRUP SEÇİLİMİ

Author:

AKGÜNDÜZ Batuhan1ORCID

Affiliation:

1. Felsefe bölümü

Abstract

Darwin, her canlının, doğada varlığını sürdürebilmek için hayatta kalmasını sağlayacak ihtiyaçları doğrultusunda belli nitelikler edinme çabasında olduğunu, yani bir yaşam mücadelesi verdiğini fark etmiştir. Dış koşullara karşı verilen bu mücadelenin uyumla sonuçlanması adaptasyon başarısı olarak karşımıza çıkmış ve neticede bu süreç doğal seçilim olarak adlandırılmıştır. İnsan da bir canlı olarak bu doğal sürece tabidir. Ancak insanın toplumsallığı ve doğal seçilim arasındaki karşılıklı ilişki onun kompleks zihinsel yetiler ve içgüdüler geliştirmesini sağlamıştır. Bu olgu, doğal seçilimin topluluk içindeki işleyiş tarzında bir çeşitlilik yaratmıştır. İnsan, toplumda bir arada yaşayabilen, diğeri için kendinden fedakarlık edebilen bir canlıdır. Bunun kökeninde, bireyin kendi yaşamını sürdürebilmesi için topluluğun kalıcılığını sağlamak amacıyla bir diğeriyle kurduğu ilişkiyi temellendiren davranışların saklanması ve sonraki kuşaklara aktarılması yatmaktadır. Bu süreç grup seçilimi olarak adlandırılmaktadır. Böylece insan, hem bireysel yaşam mücadelesi ve adaptasyon neticesinde bireysel seçilime; hem de diğerinin iyiliği için eyleyen özgeci tutumuyla grup seçilimine tabidir.

Publisher

FLSF (Felsefe ve Sosyal Bilimler Dergisi)

Reference25 articles.

1. Berry, John W.; Poortinga, Ype H.; Breugelmans, Seger M.; Chasiotis, Athanasios; Sam, David L., “Evrimsel Biyolojinin Katkıları”, Kültürlerarası Psikoloji, çeviren. Alp Giray Kaya, Ankara: Nobel Akademik Yayıncılık, 2015.

2. Borrello, Mark E., Evolutionary Restraints The Contentious History of Group Selection, Chicago: The University of Chicago Press, 2010.

3. Bravo, Hamdi, “Doğanın Armağanı Olarak Ahlak: Darwinci Etik”, Historia 1923, Bilgi Yayınevi, Sayı: 5, (2018), s. 127-142.

4. Chancellor, Gordon, “Levels of Selection in Darwin's ‘Origin of Species’”, History and Philosophy of the Life Sciences, Vol. 37, No. 2, (2015), s. 131-157.

5. Charlesworth, Brian & Charlesworth, Deborah, Evrim Çok Kısa Bir Başlangıç, çeviren. Cenk Özdağ, İKÜ Yayınevi, İstanbul, 2020.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3