Abstract
Kartezyen perspektivizm, genellikle modern skopik rejim olarak adlandırılmaktadır ve çoğunlukla Descartes düşünesi çerçevesinde incelenmektedir. Fakat çok sayıda skopik rejimin de modernite içinde ortaya çıktığını kabul etmek gereklidir. Bu metin modern görme meselesini Kartezyen düşünceyi merkezine alarak incelemeyi ve bu anlayışa karşıt olarak temel fenomenolojik müdahalelerin ana eksenlerini açıklamayı hedeflemektedir. Bunu yaparken Rene Descartes’in metinleri aracılığıyla açığa çıkan bir görme düzeneğini ve bu anlayışa Edmund Husserl ile Merleau-Ponty felsefesinin düştüğü şerhleri belirginleştirmeyi amaçlıyorum. Nihayetinde ise fenomenolojik görme anlayışının temel eksenlerini Kartezyen skopik görme modeline yapılan eleştiriler çerçevesinden açımlamayı amaçlıyorum.
Publisher
FLSF (Felsefe ve Sosyal Bilimler Dergisi)
Reference38 articles.
1. Attig, Thomas, “Husserl and Descartes on The Foundations of Philosophy”, Metaphilosophy, January, Vol. 11, No. 1, Wiley online, 1980, pp. 17-35
2. Bello, Angela Ales, “Husserl’s Question of God as a Philosophical Question”, içinde The Divine In Husserl And Other Explorations. Dordrecht: Springer Netherlands, 2009, pp.25-61.
3. Berger, John, Görme Duyusu, Çeviren: Osman Akınhay, İstanbul: Agora Kitaplığı, 2014.
4. Beyssade, J. M., “Descartes: Felsefi Bir Devrim mi?”, Çeviren: Tülin Bumin, Cogito Dergisi, (1997), Sayı-10.
5. Casey, Edward, The Fate of Place: A Philosophical History, University of California Press, 2013.