Abstract
Popülizm literatürü, popülist hareketleri liberal demokrasilerde yaşanan temsil krizlerinin bir sonucu olarak değerlendirmektedir. Bu bağlamda halka seslenme ve onları temsil etme kapasitelerine vurgu yapılmaktadır. Ancak literatür genellikle bu halkın niteliğine değinmemektedir. Bir siyasal kitle olarak popülistlerin üzerine yaslandığı halk kimliksiz midir? İlgili literatürün taranmasıyla, popülist hareketlerin temel dayanak noktasını oluşturan halkı incelemeyi amaçlayan bu çalışma, popülizm çalışmalarında pek dikkate alınmayan halkın neden popülist hareketleri kendilerinin birer temsilcileri olarak gördüklerini açıklamaya çalışacaktır. Temsilin yabancılaştırıcı etkilerinin popülist hareketler tarafından sembollerle aşıldığı iddia edilecektir. Halk ile popülist hareketi birbirine yaklaştıran sembollerin halkın baskın bir etnik, kültürel veya dini karaktere sahip olduğu için işlevsel kılınabildiğini göstererek bu halkı demos olarak değil de ethnos olarak tanımlamak gerektiğini öne sürecektir.
Publisher
FLSF (Felsefe ve Sosyal Bilimler Dergisi)
Reference33 articles.
1. Abéles, Marc. Devletin Antropolojisi, çeviren. Nazlı Ökten, Ankara: Dipnot Yayınları, 2012.
2. Albertazzi, Daniele., McDonnel, Duncan. “Introduction: The Sceptre and the Spectre”, içinde Twenty-First Century Populism: The Spectre of Western European Democracy, ed. D. Albertazzi ve D. McDonnell, 1-14. New York: Palgrave MacMillan, 2008.
3. Arditi, Benjamin. Liberalizmin Kıyılarında Siyaset, çeviren. Emine Ayhan, İstanbul: Metis Yayınları, 2010.
4. Bruhl, Lucien Levy. İlkel Toplumlarda Mistik Deneyim ve Simgeler, çeviren. Oğuz Adanır, Ankara: Doğu-Batı Yayınları, 2006.
5. Canovan, Margaret. “Trust The People, Populism and the Two Faces of Democracy”, Political Studies 47(1) (1999): 2-16.