Affiliation:
1. SAKARYA ÜNİVERSİTESİ, TIP FAKÜLTESİ
Abstract
Gİriş ve Amaç
Bu çalışmada hastane içme ve kullanma suyu ve sürüntü örnekleri mikrobiyolojik yönden incelenerek, hastane içme ve kullanma sularının hastalar ve hastane personeli sağlığı açısından risk oluşturup oluşturmadığı araştırıldı.
Yöntem ve Gereçler
Araştırmamızda 40 farklı içme ve kullanma suyu başlıklarından alınan su ve sürüntü örnekleri incelendi. Su örneklerinin mikrobiyolojik analizleri için membran filtrasyon yöntemi ve sürüntü örnekleri için tek koloni düşürme ekim yöntemi kullanıldı. Ayrıca çalışmada kullanılan besiyerlerinde üreyen mikroorganizmaların identifikasyonu MALDI-TOF MS (BioMerieux, Fransa) cihazı ile yapıldı.
Bulgular
Alınan su ve sürüntü örneklerinin kültürü neticesinde; koliform grubu bakteriler, E. coli, Enterokok ve Legionella spp. üremesi saptanmadı. Bunun dışında kalan mikroorganizmaların sürüntü örneklerindeki üreme oranları; %22.5 Staphylococcus spp., %5 Bacillus spp., %10 Micrococcus luteus, % 10 Küf ve maya ve %2.5 Pseudomonas oryzihabitans’tır. İncelenen su örneklerindeki mikroorganizmaların üreme oranları sırasıyla; %15 Staphylococcus spp., %15 Bacillus spp., %5 Acinetobacter spp., %5 Delftia acidovorans, %2.5 Ralstonia insidiosa, % 2.5 Pseudomonas aeruginosa, % 2.5 Corynobacterium durum, %2.5 Shingonomas yonoikuyae ve %2.5 Elizabethkingia meningoseptica şeklindedir.
Sonuç
Hastanemizin içme ve kullanma sularının Koliform grubu bakteriler, E. coli, Enterokok ve Legionella spp. bakımından sağlık çalışanları ile hastalar açısından risk oluşturmadığı söylenebilir. Fakat hastanemiz içme ve kullanma suyu ve sürüntü örneklerinde fırsatçı patojen bakterilerin izole edilmesi önem arz etmektedir. Bu fırsatçı patojenlerin özellikle immündüşkün hastalarda önemli sağlık sorunlarına neden olabileceği göz ardı edilmemelidir.
Publisher
Online Turk Saglik Bilimleri Dergisi
Subject
General Earth and Planetary Sciences,General Environmental Science
Reference30 articles.
1. Referans1
Ağaoğlu S, Ekici K ve Alemdar S. Van ve yöresi kaynak sularının mikrobiyolojik, fiziksel ve kimyasal kaliteleri üzerine araştırmalar. Van Tıp Dergisi. 1999;6(2):30-33.
2. Referans2
Hapçıoğlu B, Yeğenoğlu Y, Erturan Z, Nakipoğlu Y. Bir hastanenin çeşitli birimlerine ait su dağıtım sistemlerinden izole edilen mikroorganizmalar. Türk Mikrobiyol. Cem. Derg. 2004; 34(1):56-61
3. Referans3
Avcı S, Bakıcı ZM, Erendaç M. Tokat ilindeki içme sularının koliform grubu bakteriler yönünden araştırılması. C. Ü. Tıp Fakültesi Dergisi. 2006;28 (4):107-112.
4. Referans4
Alemdar S, Kahraman T, Ağaoğlu S, Alişarlı M. Bitlis ili içme sularının bazı mikrobiyolojik ve fizikokimyasal özellikleri. Ekoloji. 2009;19(73): 29-38
5. Referans5
Anar Ş, Günşen U. Bursa il merkezindeki içme ve kullanma sularının hijyenik kalitesi. SDÜ Tıp Fakültesi Dergisi. 2000; 77(1):31-33.
Cited by
1 articles.
订阅此论文施引文献
订阅此论文施引文献,注册后可以免费订阅5篇论文的施引文献,订阅后可以查看论文全部施引文献