Turizm Bölümü Öğrencilerinin Yükseköğretimdeki Hizmet Kalitesi Algıları: Akdeniz Üniversitesi Örneği

Author:

KARAKOYUNLU Filiz1ORCID,USLU Abdullah2ORCID

Affiliation:

1. AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ, PERSONEL DAİRE BAŞKANLIĞI

2. AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ, MANAVGAT TURİZM FAKÜLTESİ

Abstract

Bu araştırmanın amacı, Akdeniz Üniversitesi’nin turizm bölümü öğrencilerine sunduğu hizmetlerin öğrenciler tarafından nasıl algılandıklarının belirlenmesidir. Yükseköğretim kurumunda mevcut olan kaliteyi ortaya çıkarmak amacıyla HEdPERF ölçeğinden yararlanılmıştır. Bu kapsamda Turizm Fakültesi, Manavgat Turizm Fakültesi ve Serik İşletme Fakültesi’nde öğrenim görmekte olan toplam 482 turizm bölümü öğrencisine anket uygulanmıştır. Anket yöntemiyle elde edilen veriler SPSS 22.00 paket programında analiz edilmiştir. Öğrencilerin yükseköğretimde hizmet kalitesine ilişkin görüşleri cinsiyet, medeni durum, öğrenim şekli, öğrenim yeri, kayıtlı olduğu okul, geldiği bölge ve aylık gelir durumu demografik değişkenlerine göre değerlendirilmiştir. HEdPERF ölçeğine göre yükseköğretimde öğrencilerin algıladıkları hizmet kalitesi boyutları “İdari Yönler”, “Akademik Yönler”, “Program Konuları”, “İmaj” ve “Erişilebilirlik” olarak belirlenmiştir. Bu boyutları ortaya koyan ifadelere bakıldığında; “Erişilebilirlik” boyutu en yüksek değerlendirmeye; “Program Konuları” boyutu en düşük değerlendirmeye sahiptir. Belirlenen boyutlar ile öğrencilerin demografik özellikleri arasındaki farklılıklar incelendiğinde; “medeni durum”, “öğrenim şekli”, “öğrenim yeri” ve “aylık gelir durumu” gruplarındaki öğrencilerin hizmet kalitesini etkileyen faktörleri farklı algıladıkları tespit edilmiştir. Ancak “cinsiyet”, “kayıtlı olduğu okul” ve “geldiği bölge” gruplarına göre farklılıklar olmadığı görülmüştür.

Publisher

Turkish Academy of Sciences

Reference34 articles.

1. Altan, Ş., Ediz A., & Atan, M. (2003). SERVQUAL Analizi İle Toplam Hizmet Kalitesinin Ölçümü ve Yüksek Eğitimde Bir Uygulama. 12.Ulusal Kalite Kongresi, KalDer-Türkiye Kalite Derneği, 13-15 Ekim 2003, İstanbul, 1-13.

2. Altıntaş, E.P. (2014). Yükseköğretim Sisteminde Hizmet Kalitesi ve Öğrenci Memnuniyeti Üzerine Bir Araştırma. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Okan Üniversitesi, İstanbul.

3. Altunışık, R., Çoşkun, R., Bayraktaroğlu, S., & Yıldırım, E. (2012). Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri: Spss Uygulamalı. İstanbul: Sakarya Yayıncılık.

4. Ayaz, N., & Arakaya, A. (2019). Yükseköğretimde Hizmet Kalitesi Ölçümü; Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı Örneği. Yükseköğretim ve Bilim Dergisi, 9(1), 123-133.

5. Aygün, M. S. (2014). Hizmet Kalitesinin Öğrenci Memnuniyeti Üzerindeki Etkisi: Bitlis Eren Üniversitesi Örneği. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, Kahramanmaraş.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3