Capacitació lingüística docent en llengües minoritàries: competència i drets. Una anàlisi comparada entre Espanya, França i Letònia

Author:

Díaz Iglésias Anna LauraORCID

Abstract

Les llengües minoritàries estan en desequilibri en relació amb les llengües oficials estatals, també als sistemes educatius. És per això que els ensenyants són elements imprescindibles per a la normalització de les llengües pròpies en contextos bilingües: a més de la responsabilitat instructiva han d’exercir-hi una funció metaconceptual. Es requereix, doncs, que el professorat prenga consciència de la realitat idiomàtica de l’entorn i siga un paradigma lingüístic per a l’alumnat en els diferents registres. La vehiculació de matèries no lingüístiques en l’idioma del territori ha de contribuir a donar una resposta efectiva a la necessitat de l’alumnat de desenvolupar les habilitats comunicatives però també com a salvaguarda dels drets lingüístics de les minories. Des d’aquesta perspectiva hem establert una anàlisi comparativa entre Espanya, França i Letònia sobre la capacitació lingüística exigida al professorat per a l’accés als cossos docents, d’acord amb la metodologia d’anàlisi habitual en els estudis d’educació comparada, estructurada en quatre fases: descripció, interpretació, juxtaposició i comparació, per comprovar si el requisit lingüístic exigit als docents assegura una resposta efectiva en coordenades caracteritzades pel contacte de llengües.

Publisher

Escola d'Administració Pública de Catalunya

Reference24 articles.

1. Adamson, Bob, i Morris, Paul. (2014). Comparing curricula. Dins Mark Bray, Bob Adamson, i Mark Mason (ed.), Comparative Education Research. Approaches and Methods (p. 309-332). Springer.

2. Arjonilla Sampedro, Alicia, Atienza Cerezo, Encarnación, Castro Carrillo, M.ª Delia, Cortés Moreno, Maximiano, González Argüello, M.ª Vicenta, Inglés Figueroa, Marta, Iruela Guerrero, Agustín, Lahuerta Galán, Javier, López Ferrero, Carmen, Montmany Molina, Begoña, Pueyo Villa, Silvia, Puig Soler, Fuensanta, Sánchez Quintana, Nuria, Torner Castells, Sergi, Vañó Aymat, Antonio, Wesenaar, Dafne, i Martín Peris, Ernesto (dir.). (s. d.). Diccionario de términos clave de ELE. Centro Virtual Cervantes.

3. Benson, Carole. (2004). The importance of mother tongue-based schooling for educational quality. Commisioned study for EFA Global Monitoring Report 2005. UNESCO.

4. Bereday, George Zygmunt Fijalkowski. (1968). El método comparativo en pedagogía. Herder.

5. Blum-Kulka, Shoshana. (2000). Pragmática del discurso. Dins Teun A. van Dick (coord.), El discurso como interacción social: estudios del discurso, introducción multidisciplinaria (p. 67-100). Gedisa.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3