Affiliation:
1. Kastamonu Üniversitesi
Abstract
Sanayi Devrimi’nden itibaren enerji kaynağı olarak yoğun bir şekilde fosil yakıtların kullanılmasıyla gerçekleştirilen üretim, çevre bozulması ve iklim değişmesi gibi sorunların ortaya çıkmasında önemli rol oynamıştır. Bunun yanında fosil yakıtların tükenme tehlikesi altında olması endüstriyel üretimin devamlılığı açısından ayrı bir sorun olarak ortaya çıkmıştır. Dolayısıyla sürdürülebilir kalkınma tartışmalarında açlık, yoksulluk, eşitsizlikler gibi başka pek çok sorunla mücadeleyle birlikte temiz enerji kullanımının geliştirilmesi de yer almıştır ve ülkelerin yenilenebilir enerji sektörlerini geliştirme çabaları başlamıştır. 1970’lerin sonundan itibaren gerçekleştirdiği reformlarla ekonomik başarı elde ederek küresel ve bölgesel düzeyde gücünü arttırmış olan Çin’in yenilenebilir enerji sektöründe de oldukça iyi performans gösterdiği görülmektedir. Çevre sorunlarının getirdiği olumsuz sonuçların yanında, dünyanın en büyük enerji ithalatçılarından biri olan Çin enerji güvenliği meselesi yüzünden çevre ve enerji ile ilgili sektörlerin gelişimine önem vermektedir. Ayrıca bu sektörler Çin’in gelişen stratejik sektörleri arasında yer almaktadır. Özellikle 2008 yılında gerçekleşen küresel finans krizinden itibaren Çin stratejik olarak belirlediği sektörlerde yasal düzenlemelerin yanında önemli ölçüde devlet kontrolünde ve devlet müdahalesinde bulunmaktadır. Gelişen stratejik sektör olarak görülen yenilenebilir enerji sektöründe de benzer bir yaklaşım olup olmadığını sorgulayan bu inceleme sonucunda, bu sektöre de Çin devletinin çeşitli yöntemlerle müdahale ettiği görülmektedir.
Publisher
Alinteri Sosyal Bilimler Dergisi
Reference43 articles.
1. Yayımlanmış Eserler
2. Asif, M. (2021). Introduction to energy and environmental security. İçinde M. Asif (Ed.), Energy and environmental security in developing countries (ss. 355-374). Springer. https://doi.org/10.1007/978-3-030-63654-8
3. Boyd, O., & Copsey, T. (2011). What’s in the five-year plan. İçinde I. Hilton (Ed.), China’s green revolution energy, environment and the 12th five-year plan (ss. 13-15). China Dialogue.
4. Breslin, S. (2012). Government-industry relations in China: A review of the art of the state. İçinde A. Walter & X. Zhang (Eds.), East Asian capitalism: Diversity, continuity, and change (ss. 29-45). Oxford University Press.
5. Chen, D. (2013). China’s state-owned enterprises: How much do we know? From CNOOC to its siblings. University of Calgary, The School of Public Policy SPP Research Papers, 6(19), 1-27.