Federal Almanya Cumhuriyeti’nin 11 Eylül Terör Saldırıları Sonrasındaki Dış Politikasının, Koalisyon Hükûmetleri (1998-2005) ve Hükûmet Çalışmaları Bağlamında Analizi

Author:

ŞAHİN BedriORCID,GÖKDAĞ GüngörORCID

Abstract

Küresel ilişkilere yön veren, uluslararası ölçekte etkisini gösteren gelişmeler, ülkelerin çalışmalarını/stratejilerini farklılaştırmaktadır. Özellikle ikili ilişkilerin öneminin artması, dış politikaya yön veren etkenleri incelemeyi gerektirmiştir. Bu açıdan 11 Eylül Terör Saldırıları da etkisini bu yönde göstermiştir. Devletler aldıkları kararlar ile Amerika Birleşik Devletleri’ni (ABD) desteklemişlerdir. ABD’nin stratejilerinin baskın geldiği konular diğer devletleri de etkilemiştir; özellikle Almanya’yı daha çok etkilemiştir. Hava sahası kullanımına verilen izinlerin, Irak Savaşı’nda sağlanması bu durumun bir açıklamasıdır. Ayrıca birtakım stratejilerde de değişim ve dönüşüm çalışmaları olmuş; Almanya- NATO ilişkileri Soğuk Savaş sonrasında artmıştır. Ancak 11 Eylül Terör Saldırıları’ndan sonra bu ilişkiler azalmış artık Amerika-Transatlantik ilişkiler başlamıştır. Bu dönemde aynı şekilde Almanya, Amerika’ya güçlü olduğunu kanıtlama ve Avrupa Birliği Federasyonu’nda yetkinlik sağlayıcı konulara odaklanmıştır. Özellikle de Schröder/Fischer koalisyon hükûmeti tezlerine bağlı analizler önemlidir. Ancak Schröder ile Fischer görüşlerinin her daim birbirini tamamlayıcı olmaması, çatışmaların hem bu boyutta, hem de koalisyonda yaşanmasına neden olmuştur. Bu bağlamda Almanya’nın yeni stratejilere yöneldiği görülmekte, realist politiklardan neorealizme yönelmiştir. Bu açıdan askeri/güvenlik konularıyla sınırlı tutulamayan; ekonomik, sosyal gibi etkenlere bağlı olarak da stratejiler geliştiren çalışmalarının olması önemlidir. En belirgin örnek Doğu genişlemesine yönelik atılan alınan kararlardır. Makalede bu yönde alınan kararlar, yaşanan görüş aykırılıkları gibi konular çerçevesinde gelişmelere yönelik tutumlar, politikalar incelenmiştir.

Funder

Destekleyen Bir kurum yoktur. Sorumlu yazar ve 2. yazar olarak bagimsiz arastirmaci olarak akademik calismalar yapiyoruz.

Publisher

Alinteri Sosyal Bilimler Dergisi

Reference24 articles.

1. Yayımlanmş Eserler

2. Arı, T. (2008). Uluslararası ilişkiler ve dış politika. Marmara Kitap Merkezi.

3. Azizov, Y. (2018). Hukûki ve siyasal boyutlarıyla Avrupa Birliği-Rusya ilişkileri çerçevesinde doğu ortaklığı (Yüksek Lisans tezi, Ankara Üniversitesi).

4. Brauninger, T., & Debus, M. (2005). Intraparty factions and coalition bargaining in Germany. İçinde D. Giannetti & K. Benoit (Eds.), Intra-party politics and coalition governments (ss. 1-33). Routledge.

5. Büyükbay, C. (2017). Almanya’nın AB içerisindeki liderlik rolü: Uluslararası krizler bağlamında dış politikada süreklilik ve değişim. Ege Stratejik Araştırmalar Dergisi, 8(1), 19-38.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3