Affiliation:
1. SELÇUK ÜNİVERSİTESİ, ZİRAAT FAKÜLTESİ
Abstract
Bu çalışma, farklı fosfor miktarlarında uygulanan organik ve inorganik formlu çinko kaynaklarının mısır bitkisinin çinko (Zn) ve fosfor (P) içerikleri, kaldırılan miktarları ve alım etkinliklerini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Sera şartlarında hafif alkalin reaksiyonlu, kireçli, düşük organik madde ve fosfor içeriğine sahip bir toprakta tesadüf parselleri deneme desenine göre üç tekerrürlü olarak deneme kurulmuştur. Denemede; çinko, 6 mg Zn kg-1 olacak şekilde inorganik (ZnSO4.7H2O, ZnO ve 20-20+Zn) ve organik formlu (Zn-Glukonat, ZnSO4.7H2O+K-Humat ve ZnSO4.7H2O+Aminoasit, Zn-EDTA) kaynaklar kullanılarak fosfor, 0 ve 120 mg P kg-1 olacak şekilde DAP kullanılarak uygulanmıştır. Çalışma sonucunda, toprakta bitkiye yarayışlı fosfor içeriğinin az ve fazla olması durumunda mısırın kuru madde miktarı, P ve Zn içeriği ve kaldırılan miktarları, P ve Zn geri alım etkinlikleri organik ve inorganik çinko kaynaklarına bağlı olarak değiştiği belirlenmiştir. Toprakta fosfor içeriğinin az olduğu durumlarda mısırın en yüksek kuru madde miktarı, P içeriği ve kaldırılan P miktarı inorganik formlu 20-20+Zn uygulamsı ile elde edilirken, Zn içeriği ve kaldırılan Zn miktarı ise organik formlu Zn EDTA uygulaması ile elde edilmiştir. Toprakta fosfor içeriğinin fazla olması halinde mısırın en yüksek kuru madde miktarı, P ve Zn içerikleri ve kaldırılan P ve Zn miktarları organik formlu Zn içerikli kaynaklar ile elde edilmiştir. Fosfor geri alım etkinliği çinko uygulama kaynakları ve uygulanan fosfor miktarına göre farklılık göstermiş olup, çinko noksanlığının giderilmesinde yaygın olarak kullanılan inorganik formlu ZnSO4.7H2O uygulamasına göre (%17.9) inorganik formlu 20-20+Zn uygulaması ile %11 oranında azalırken, organik formlu Zn Glukonat uygulaması ile %38 oranında artmıştır. Çinko geri alım etkinliği ise inorganik formlu ZnSO4.7H2O uygulamasına göre (%5.4) inorganik formlu 20-20+Zn uygulaması ile %33 oranında azalırken, organik formlu Zn Glukonat uygulaması ile %17 oranında artmıştır. Bitki fosforu ve çinkonun geri alım etkinliği sırasıyla ortalama %21.0 ve %5.1 olup en yüksek organik formlu Zn Glukonat uygulaması ile belirlenmiştir. Mısır bitkisinin kuru madde miktarı ve P ve Zn geri alım etkinlikleri bakımından yaygın olarak kullanılan inorganik formlu ZnSO4.7H2O kaynağının yerine organik formlu Zn-Glukonat uygulamasını önerebiliriz.
Publisher
Tekirdag Ziraat Fakultesi Dergisi
Reference36 articles.
1. Adhikary, B. H., Shrestha, J. and Baral, B. R. (2010). Effects of micronutrients on growth and productivity of maize in acidic soil. International Research Journal of Applied and Basic Sciences, 1(1): 8-15.
2. Amanullah, M., Al-Arfaj, M. K. and Al-Abdullatif, Z. (2011). Preliminary Test Results of Nano-Based Drilling Fluids for Oil and Gas Field Application. SPE/IADC Drilling Conference and Exhibition (pp. SPE-139534). March 1–3, Amsterdam, The Netherlands.
3. Badiyala, D. and Chopra, P. (2011). Effect of zinc and FYM on productivity and nutrient availability in maize (Zea mays)–linseed (Linum usitatissimum) cropping sequence. Indian Journal of Agronomy, 56(2): 88-91.
4. Bekir, A., Uygur, V. and Sukuşu, E. (2020). Effects of priming with copper, zinc and phosphorus on seed and seedling composition in wheat and barley. Turkish Journal of Agricultural and Natural Sciences, 7(1): 104-111.
5. Bouyoucos, G. J. (1951). A recalibration of the hydrometer method for making mechanical analysis of soils 1. Agronomy Journal, 43(9): 434-438.