Elektrikli Araçlarda Batarya Yangınlarına Genel Bakış

Author:

KARAMANGİL Mehmet İhsan1ORCID,SÜRMEN Ali2ORCID,TEKİN Merve1ORCID

Affiliation:

1. BURSA ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ, MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ, OTOMOTİV MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ, OTOMOTİV MÜHENDİSLİĞİ PR.

2. BURSA ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ, MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ, OTOMOTİV MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ, OTOMOTİV MÜHENDİSLİĞİ PR.

Abstract

Trafiğe kayıtlı hibrit ve elektrikli taşıt sayısı hem dünyada hem de ülkemizde her geçen gün artmaktadır. Kirletici emisyon üretmemeleri, işletme maliyetlerinin düşük olması, sessiz çalışmaları gibi birçok avantaj sunan elektrikli araçlar bazı problemleri de birlikte getirmektedir. Bunlardan bir tanesi de yangın riskleri ve yangın sırasında çıkan ısıl yüklerin fazla olmasıdır. Klasik araçlarda çıkan yangınlar ve bu yangınlara müdahale yöntemi bilinmekle birlikte elektrikli bir araç yangınına nasıl müdahale edilir, kaza yönetimi nasıl olmalıdır en azından ülkemiz için henüz tam olarak netleşmemiş bir konudur. Bu çalışmada sırasıyla elektrikli bir araçta batarya yangınlarının çıkış sebepleri, farklı batarya türlerinin yangına etkisi ve yangına müdahale yöntemleri anlatılacaktır. Lityum iyon bataryalarda anot malzemesi olarak grafit yerine Li4Ti5O12 (Lityum Titanat Oksit) veya başka metaller (Si, Sn, Sb, Ge vs..) ve bu metallerin lityum ile alaşım yapabilen bileşenlerinin kullanımı, katot malzemesi olarak LCO (Lityum Kobalt Oksit) veya NCM (Nikel Kobalt Mangan) yerine LiFePO4 (Lityum Demir Fosfat) kullanımı, elektrolit malzemesi olarak daha kararlı lityum tuzları, elektrolit katkı maddeleri ve yanıcı olmayan solvent kullanımının yangın riskini azalttığı görülmüştür.

Publisher

Sakarya University

Reference79 articles.

1. [1]https://www.indyturk.com/node/394696/ekonomi%CC%87

2. [2]https://tr.motor1.com/news/127753/olumcul-tesla-model-s-kazasinda-cikan-yangin-guvenlik-konusunda-endiseleri-arttirdi/

3. [3] Sezer Aslan “Elektrikli Araçlar ve Yangın Önlemleri”, Yangın ve Güvenlik Dergisi, s.46-49, Temmuz - Ağustos, 2021.

4. [4] https://afdc.energy.gov/vehicles/electric_maintenance.html

5. [5] Wang Z, Chen S, He X, Wang C, Zhao D. A multi-factor evaluation method for the thermal runaway risk of lithium-ion batteries. J Energy Storage Vol. 45, 2022.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3