Deprem Nedeniyle Zorunlu Göçe Maruz Kalan Aileler Üzerine Sosyolojik Bir Araştırma

Author:

Sevim Yelda1ORCID

Affiliation:

1. FIRAT ÜNİVERSİTESİ

Abstract

Bu araştırmanın amacı zorunlu göçün toplumsal etkilerini aile perspektifinden inceleyerek, 2023 Kahramanmaraş depremleri özelinde, Baskil ilçesine yerleşen ailelerin, zorunlu göçten sonra yaşam deneyimlerini ve etkilenimlerini gözler önüne sermektir. Zorunlu göçte çeşitli problemler yaşanmaktadır. Bu süreçte ailelerin deneyimlediği problemlerde farklılıklar tespit edilmiştir. Araştırma nitel odaklı yaklaşımları kapsayan alan araştırması modelinde gerçekleştirilmiştir. Durum tespiti temellidir. 15 birey üzerinden yarı yapılandırılmış görüşme formu ile bilgi toplanmıştır. Göç eden bireylerin ulaşım, eğitim, barınma, gelir yetersizliği açısından zorluklarla karşılaştıkları ve ayrıca bazı ailelerin de aile içi, bazı gerginlikler yaşadıkları tespit edilmiştir. Psikolojik problem yaşayan katılımcılar da mevcuttur. Katılımcıların üzerinden uzun zaman geçmesine rağmen hala deprem korkusuyla yaşadıkları belirlenmiştir. Göç edenlerin geleceğe yönelik beklentileri sağlam bir ev sahibi olmaya ve geriye göç etmeye yönelik olduğu görülmüştür. Deprem sonrası zorunlu göçlerin yarattığı olumsuz etkenlerle, ailelerin karşılaştıkları zorlukları ve onlarla baş etme yöntemlerini, aile içi ilişkilere ve aile yapısına olan etkilerini araştıran ayrıntılı çalışmaların yapılması elzemdir. Adı geçen bu çalışmalar, zorunlu göç sonrası ailenin yeniden hayata tutunması ve yeniden hayatını kurabilmesi noktasında belirleyici olacağı kadar, ileriye dönük tedbirlerin alınması açısından da yararlı olacaktır. Ayrıca, zorunlu olarak göç ve aile ekseninde sosyal politikaların üretilebilmesine olanak sağlayacaktır.

Publisher

Avrasya Uluslararası Arastırmalar Dergisi

Reference19 articles.

1. Ambrosetti, E., & Petrillo, E. R. (2016). Environmental Disasters, Migration and Displacement. Insights and Developments from L’Aquila's Case. Environmental Science & Policy, 56, 80-88.

2. Amitabh, K. (2009). Urbanisation and Migration: An Analysis of Trends, Patterns and Policies in Asia, Human Development Research Paper, 2009/16.

3. Anker, D.(2002). Refugee Law, Gender And The Human Rights Paradigm. Harv. Hum. Rts. Journal, 115-133.

4. Arslan, D. A. (2013). Sosyoloji: Günlük Yaşamın Mimarisini Keşfetmek, Ankara: Nobel Yayıncılık.

5. Aydemir, M. A. (2011). Sosyal Sermaye / Topluluk Duygusu Ve Sosyal Sermaye Araştırması. Konya: Çizgi Kitabevi.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3