Affiliation:
1. OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ
Abstract
Küreselleşme ekonomi dışında kültürel ve siyasi durumları da kapsayan çok boyutlu bir olgudur. Doruk noktasına 20. yüzyılın ikinci yarısında ulaşan küreselleşme bilgi üretim teknolojisinin ulus sınırları ötesine yayılmasına ek olarak çoklu kimlik etkileşimlerini de ifade etmektedir. Buna ek olarak küreselleşme genellikle modern dünyadaki çok çeşitli ekonomik, politik ve kültürel eğilimleri içeren bir dizi karmaşık sosyal süreçtir. Bu makale önemli toplumsal olgulardan olan kültürel küreselleşmenin yarattığı kimlikler arası etkileşimi ve bunun sonucunda ortaya çıkan problemleri analiz etmeyi amaçlamaktadır. Bu makalenin konusunu, Batı kültürünün küresel araçlar yoluyla yayılmasıyla gelişen ve Batıyı küresel değer olarak kabul eden kültürel küreselleşme ile yerel kimlik arasındaki ilişki oluşturmaktadır. Kültürel küreselleşme sürecinde canlanan yerel, iki kimliklilik ve küresel kimlik konusunu değerlendiren bu çalışma, küreselleşmenin homojen yerel kültür üzerindeki etkilerini incelemektedir. Bu çalışmanın temel problemini milli aidiyet duygusunu ortadan kaldırdığı varsayılan ve bu nedenle eleştirilen çoklu kimliklerin çeşitlilikleri ve ortaya çıkma nedenleri oluşturmaktadır. Bu çalışmada yerel kimliğin küresel kültür etkisi ile birlikte değişime uğradığı ve değişimi yaratan nedenler arasında bilgi ve iletişim teknolojilerinin önemli yer tuttuğu sonucuna ulaşılmıştır. Bununla birlikte, küreselleşme yeni tüketim tarzlarına ek olarak küreselleşen kitle iletişim araçlarıyla da önemli kültürel değişimlere ve dolayısıyla kimlik dönüşümlerine yol açmıştır. Küreselleşen kültürün ideolojik yansıması olan kimliğin, maddi ve manevi tüketime dayalı yeni akışkan yaşam şekillerini teşvik ettiği de anlaşılmaktadır.
Publisher
Avrasya Uluslararası Arastırmalar Dergisi
Reference6 articles.
1. A Aneesh. 2012. “Negotiating globalization: Men and women of India’s call centers”. Journal of Social Issues, 68/3, 514-533.
2. Amir Rosenmann. 2015. “Alignment with globalized Western culture: Between inclusionary values and an exclusionary social identity”. European Journal of Social Psychology, 46/1, 26-43.
3. Amir Rosenmann, Gerhard Reese, ve James E. Cameron. 2016. “Social Identities in a Globalized World: Challenges and Opportunities for Collective Action”. Perspectives on Psychological Science 11/2, 202-221.
4. Angela Nguyen ve Veronica Benet. 2013. “Biculturalism and Adjustment: A Meta-analysis”. 44/1, 122-159.
5. Anthony Giddens. 1991. Modernity and Self-Identity: Self and Society in the Late Modern. Cambridge: Polity Press.
Arnett, Jeffrey Jensen. 2002. “The Psychology of Globalization.” American Psychologist 57/10, 774-83.