Türkiye’ye Yönelik İskânlı ve İskânsız Uluslararası Göçlerin Sosyokültürel Uyum Düzeylerinin Karşılaştırmalı Analizi: Ahıska Türkleri Örneği

Author:

İpek Niyazi1ORCID,Çalık Topuz Zuhal2ORCID,Kızılkaya Y. Murat2ORCID

Affiliation:

1. Ardahan Üniversitesi

2. ARDAHAN UNIVERSITY

Abstract

Türkiye, uluslararası göçe büyük ölçüde maruz kalan ve sonuçlarından geniş ölçüde etkilenen bir aktördür. Bu göçlerin büyük bir kısmı uluslararası istikrarsızlıklara bağlı olarak dönemsel ve kitlesel olarak gerçekleşse de mütevazı bir kısmı Türk Dünyasından kaynaklanmakta ve süreklilik arz etmektedir. Bu çalışma, Türk Dünyasının asli unsurlarından olan Ahıska Türklerinin Türkiye’ye yönelik gerçekleşen iskanlı ve iskansız göçlerini konu edinmektedir. Ahıska Türklerinin Türkiye’ye yönelik iskanlı ve iskansız uluslararası göçlerini inceleyen çalışma, Ahıska Türklerinin sosyokültürel uyum düzeylerini ölçmeyi ve karşılaştırmayı amaçlamaktadır. Çalışmanın örneklem grubunu, Türkiye’ye her iki göç biçimiyle gelen; Antalya ve Erzincan’da ikamet eden Ahıska Türkleri oluşturmaktadır. Kesitsel tanımlayıcı araştırma tipinde gerçekleşen çalışmanın verileri, “Tanıtıcı Bilgi Formu”, “Kültürlerarası Psikolojik Sermaye Ölçeği (KPSÖ)” ve “Sosyokültürel Uyum Ölçeği (SKUÖ)” aracılığıyla toplanmış ve SPSS-26 ile analiz edilmiştir. Çalışma, Türkiye’ye hem Erzincan’a iskanlı hem Antalya’ya iskansız (serbest) olarak göç eden Ahıska Türklerinin sosyokültürel uyumunu ölçmüş, neticede her iki grubun da uyum düzeyinin yüksek olduğunu tespit etmiştir. Bununla birlikte, birinci grupta yer alan Ahıska Türklerinin uyum düzeyinin ikinci gruba kıyasla anlamlı ölçüde yüksek çıktığı görülmüştür. Her iki grubun uyum düzeyinin yüksek çıkmasına rağmen uyum sürecine ve ihtiyaç duyduğu da ulaşılan sonuçlardan biri olarak belirtilmelidir. Yürütülen saha çalışmasındaki gözlemlere, elde edilen verilerin analiz sonuçlarına ve alan yazını incelenmesine dayanarak elde edilen temel çıkarımlardan bir başkası, Türkiye’ye yönelik gerçekleşen Ahıska Türklerinin göçünün nitelikli iş gücü temin ettiği, güvenilir nüfusu oluşturduğu ve göçmenlerin Türkiye’yi vatan (hedef ülke) olarak gördükleri yönündedir. Bununla birlikte önemli sonuçlardan bir diğeri, Türkiye’nin yürüttüğü iskân politikalarının çeşitli kazanımlar sağlamış olmasına karşın, geliştirilmeye ve iyileştirilmeye muhtaç duyduğudur.

Funder

Dünya Ahıska Türkleri Birliği

Publisher

Avrasya Uluslararası Arastırmalar Dergisi

Reference16 articles.

1. Aktepe, Eray, Mustafa Tekdere, and Abdullah Şuhan Gürbüz. n.d. “Toplumsal Uyum ve Bütünleşme Bağlamında Erzincan’a Yerleştirilen Ahıska Türkleri Üzerine Bir Değerlendirme.” 138–69.

2. Alptekin, M. Yavuz. 2013. “ABD-Colorado’da Yaşayan Ahıskalı Türk Topluluğunda Ekonomik, Sosyal ve Kültürel Hayan.” Istanbul Journal of Sociological Studies (47):1–30.

3. Assmann, Jan. 1995. “Collective Memory and Cultural Identity.” New German Critique (65):125. doi: 10.2307/488538.

4. Assmann, Jan. 2022. Kültürel Bellek: Eski Yüksek Kültürlerde Yazı, Hatırlama ve Politik Kimlik. 4th ed. İdtanbul: Ayrıntı Yayınları.

5. Aydıngün, Ayşegül, and İsmail Aydıngün. 2014. Ahıska Türkleri: Ulusötesi Bir Topluluk, Uluslötesi Aileler. Ankara: Hoca Ahmet Yesevi Uluslararası Türk-Kazak Üniversitesi.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3