YENİDOĞAN YOĞUN BAKIM ÜNİTELERİNDE PSİKOSOSYAL DESTEK HİZMETLERİNİN ROLÜ

Author:

TAŞKIRAN TEPE Hacer1

Affiliation:

1. ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ

Abstract

Son yıllarda özellikle gelişmiş ülkelerde ve ülkemizde de çok sayıda yenidoğan yoğun bakım ünitesi kurulmuş, teknik donanım sağlanmış, ekipler oluşturulmuş ve destek tedavilerinin devreye girmesi sonucu riskli yenidoğan bebeklerin yaşatılma oranları artmıştır. Bununla birlikte bir bebeğin yenidoğan yoğun bakım ünitesine yatırılması hem bebek hem de aileler için pek çok psikososyal sorunu da gündeme getirmektedir. Tıbbi bakımın en etkin biçimde uygulandığı ünitelerde dahi psikososyal sorunların ve bunlara yönelik destek hizmetlerinin görece ihmal edilmesi sağlığın bütüncül olarak değerlendirilmesinin ve biyopsikososyal yaklaşımın önünde önemli bir engel teşkil etmektedir. Derleme biçiminde gerçekleştirilmiş olan bu çalışmada, yenidoğan yoğun bakım ünitelerinde psikososyal sorunların neler olduğu; perinatal sosyal hizmet uygulamalarının sağlayacağı katkılar incelenmiş ve ülkemiz koşulları da göz önünde bulundurularak yenidoğan yoğun bakım ünitelerinde psikososyal destek hizmetlerine yönelik olarak bir model önerisi geliştirilmiştir.

Publisher

Ministry of Health

Subject

General Medicine

Reference16 articles.

1. Avcu, E. (2018). Yenidoğan yoğun bakım ünitesinde izlenen bebeklerin ebeveynlerinin deneyimleri: Nitel bir çalışma örneği (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). İstanbul Okan Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.

2. Bachman, D. H. ve Lind, R. F. (1997a). Perinatal social work and the high risk obstetrics patient. Social Work in Health Care, 24(3-4), 3-19.

3. Bachman, D. H. ve Lind, R. F. (1997b). Perinatal social work and the family of the newborn intensive care infant. Social Work in Health Care, 24(3-4), 21-37.

4. Balcı S. (2006). Preterm bebeğin evdeki bakımına yönelik hemşirelik girişimlerinin bebeğin büyüme–gelişmesine ve annelerin bakım sorunlarını çözme becerilerine etkisi (Yayımlanmamış Doktora Tezi). İstanbul Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.

5. Compton, B. ve Galway, B. (1984). Social work processes. Homewood: Dorsey.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3