TIBBİ SOSYAL HİZMET ALANINDA ÇALIŞAN SOSYAL HİZMET UZMANLARININ KARŞILAŞTIKLARI GÜVENLİK RİSKLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ

Author:

DİNÇ Bahadır1ORCID,ÇAĞLAR Türken2ORCID

Affiliation:

1. BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ, SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ, SOSYAL HİZMET BÖLÜMÜ

2. HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ, İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ, SOSYAL HİZMET BÖLÜMÜ, SOSYAL HİZMET ANABİLİM DALI

Abstract

Çalışmanın amacı tıbbi sosyal hizmet uzmanlarının iş kaynaklı olarak mesailerinde ve özel yaşamlarında karşılaştıkları, stres faktörleri ve iş kazası unsurlarını içeren güvenlik risklerine ilişkin görüşlerinin incelenmesidir. Çalışma nitel desende hazırlanmış ve araştırmacılar tarafından oluşturulan yarı-yapılandırılmış görüşme formu kullanılarak Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği Ankara Şubesi’ne üye 20 sosyal hizmet uzmanıyla derinlemesine görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Katılımcılar amaçlı örnekleme ile seçilmiştir. Veriler tematik analiz yöntemi ile analiz edilmiştir. Çalışmaya katılan tıbbi sosyal hizmet uzmanlarının araçsal ve çevresel risklerden ziyade müracaatçı ve kurum kaynaklı risklerle karşılaştıkları belirlenmiştir. Bu riskler görece hayati sonuçlar doğurmayan sözlü ve duygusal şiddet, şiddet tehdidi, yasal yaptırım tehdidi şeklinde meydana gelmektedir. Ayrıca öngörülemeyen alanlarda agresif müracaatçılarla karşılaşabildikleri, bu durumlarda kendilerini güvende hissetmedikleri; kendi yaşlarının ve cinsiyetlerinin yanında müracaatçılarının sosyo-ekonomik seviyesine göre hissedilen güvenlik riskinin değişebildiği görülmüştür. Katılımcılar çalışma alanlarında güvenlik riskinin azaltılması için teknolojik takip cihazlarına ve caydırıcı cezalara ihtiyaç duymakta ve güvenlik risklerini azaltmayacağını düşünseler de riskleri yönetim birimine raporlamaktadırlar.

Publisher

Ministry of Health

Reference40 articles.

1. Acar, H., Çoban, A. İ. ve Polat, G. (2017). Sosyal hizmetlerde yanlış uygulamalar, etik ihlaller ve sorunlara ilişkin bir araştırma. Ankara: Türkiye Felsefe Kurumu Derneği.

2. AÇSBH. (2017). İş sağlığı ve güvenliğine ilişkin işyeri tehlike sınıfları tebliğinde değişiklik yapılmasına dair tebliğ. Ankara: Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı.

3. Astor, R. A., Behre, W. J., Wallace, J. M. ve Fravil, K. A. (1998). School social workers and school violence: personal safety, training, and violence programs. Social Work, 43(3), 223-232.

4. Bacter, C. (2021). Risks and implications in social work practice in mental health services from Bihor county. Revista de Asistentă Scocială, 20(3), 15-22.

5. Berkün, S. (2010). Sosyal hizmet uzmanlarının çalışma hayatında karşılaştıkları mesleki sorunlar: Bursa örneği. Toplum ve Sosyal Hizmet, 21(1), 99-109.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3