Geleneksel ve Eleştirel Jeopolitiğin Karşılaştırmalı Analizi

Author:

VARLIK Ali Bilgin1

Affiliation:

1. İSTANBUL AREL ÜNİVERSİTESİ

Abstract

Bu bildirinin amacı, eleştirel jeopolitik yaklaşımların hangi hususlarda geleneksel çalışmalardan farklılıklar içerdiğini ortaya koymak suretiyle her iki yaklaşımın mukayeseli analizini yapmaktır. Geleneksel ve eleştirel jeopolitik yaklaşımların her biri coğrafya-politika etkileşimini incelese de ana temaları, araştırma soruları, problem sahaları ve tartışma konuları bakımında farklılıklar içerir. Bu farklılıklara ilâve olarak her iki jeopolitik yaklaşım arasında; anlama-yorumlama, çözümleme ekseni ile inceleme ölçeği, birimi ve seviyesi ile bulguları değerlendirme yöntemlerindeki ayrışmaları da eklemek gerekir. Bu farklılaşmanın temelinde geleneksel jeopolitiğin paradigmasının pozitivist, eleştirel jeopolitiğin ise post-pozitivist bilim felsefesinin oluşturması yatmaktadır. Geleneksel jeopolitiğin dünyaya nasıl bakılması gerektiği, coğrafya üzerinden nasıl güç devşirilebileceği, siyasetin nasıl şekillendireceğini ve gücün nasıl kullanılacağını araştırma iddiasının aksine, eleştirel jeopolitik, dünyanın ne olduğunu anlamaya çalışan yönüyle radikal bir bakış açısına sahiptir. Sorun çözücü ve strateji yapıcı geleneksel jeopolitik kuramlardan farklı olarak eleştirel jeopolitik dünyaya bir noktadan bakmaz ve mekânı ülkelerin siyasi hudutları ile sınırlı tutmaz, bütünü kapsar, özeli kendine özgün niteliği ile tarihsel, kültürel ve süreçsel bağlamı ile ele alır.

Publisher

Marmara University

Subject

General Medicine

Reference66 articles.

1. Agnew, J. (2004). Geopolitics: Re-visioning world politics. Routledge.

2. Agnew, J. (2005). Hegemony: The new shape of global power. Temple University Press.

3. Agnew, J. (2017). Globalization and sovereignty: Beyond the territorial trap. Rowman & Littlefield.

4. Agnew, J., & Crobridge, S. (2002). Mastering space: Hegemony, territory and international political economy. Routledge.

5. Al-Rodhan, N. R. (2012). Meta-geopolitics of outer space. Springer.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3