Affiliation:
1. GAZIANTEP UNIVERSITY, SPORTS MANAGEMENT PR.
Abstract
Amaç: Bu araştırmanın Gaziantep Büyükşehir Belediye tarafından yaptırılan rekreasyonel alanların kullanım etkenlerinin incelenmesi amacı ile çalışılmıştır.
Yöntem: Bu araştırma betimsel tarama modelindedir. Araştırmanın erenini Gaziantep ilinde yaşayan 23 yaş ve üzeri parklardaki rekreasyon alanı kullanan sağlık çalışanları oluşturmaktadır. Evren seçimi ve dolayısıyla örneklem seçim yöntemi amaca yönelik yöntem kullanılmıştır. Bu araştırmaya gönüllü olarak 395 kişi katılmıştır. Verilerin analizi: Verilerin analizi için SPSS 25.0 paket programı kullanılmıştır, ölçek ve tüm alt boyut için dağılımın normalliği kolmogorov-smirnov testi ile sınanmıştır. Tüm alt gruplarda dağlımın normal olduğu gözlenmiştir. Sonuç: En fazla 46 yaş ve üzeri, erkek, üniversite mezunu, spor yapmayan, evli olan yürüyüş ve koşu yapmak amacı ile parklara gelen kişilerin katılmıştır. Fiziksel Aktivite Mekanı Değerlendirme Ölçeği (FAMDÖ) ile medeni durum değişkeni Spor çeşitliği ve Aktivite alt boyutlarında anlamlı fark olduğu, Yaş değişkeni ile Spor çeşitliği ve Aktivite alt boyutlarında anlamlı fark olduğu, Eğitim durumu değişkeni ile spor çeşitliği ve Aktivite alt boyutlarında anlamlı fark olduğu, Spor Yapma Sıklığı değişkeni ile konum alt boyutunda anlamlı fark olduğu ve Parklara geliş sebepleri ile anlamlı fark olmadığı görülmektedir.
Publisher
Mersin Universitesi Beden Egitimi ve Spor Yuksekokulu
Reference49 articles.
1. Ağılönü, A., ve Mengütay, S. (2009). Yerel Yönetimlerde Rekreasyon Hizmetleri ve Model Belirleme. Uluslararası İnsan Bilimleri Dergisi, 6 (2), 292-301.
2. Ardahan, F., ve Mert, M. (2013). Bireyleri Doğa Yürüyüşü Yapmaya Motive Eden Faktörler Ölçeği ve Bu Faaliyetlere Katılarak Elde Edilen Faydalar Ölçeğinin Türk Popülasyonu İçin Geçerlilik Güvenirlilik Çalışması. International Journal of Human Sciences, 10(2), 338-355.
3. Ardahan, F., ve Lapa Yerlisu, T. (2011). Açık alan rekreasyonu: Bisiklet kullanıcıları ve yürüyücülerin doğa sporu yapma nedenleri ve elde ettikleri faydalar. Uluslararası İnsan Bilimleri Dergisi, 8 (1), 1327-1341.
4. Ariane, L. B. R., Andrew, H. M., ve Deborah, A. C. (2005). The Significance of Park to Physical Activity and Public Health. American Journal of Preventive Medicine, 28, 159-168.
5. Badia, M., Orgaz, B. M., Verdugo, M. A., Ullan, M. A., ve Martinez, M. M. (2011). Personal factors and perceived barriers to participation in leisureactivities for young and adults with developmental disabilites. Research in Developmental Disabilities, (32), 2055-2063.