Affiliation:
1. NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ
2. GAZİ ÜNİVERSİTESİ
3. NEVŞEHİR HACI BEKTAŞ VELİ ÜNİVERSİTESİ
Abstract
Bu çalışmanın amacı, orta ergenlik dönemindeki bireylerin fiziksel aktivite düzeyleri ile yaşam kalitesi arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Çalışmanın verileri uygun örnekleme modeli ile belirlenmiş 2021-2022 eğitim öğretim yılında lise düzeyinde öğrenim görmekte olan 533 kız ve 507 erkek olmak üzere toplam 1040 orta ergenlik döneminde bulunan bireyler üzerinde gerçekleştirilmiştir. Çalışmaya katılan bireylerin fiziksel aktivite düzeyini belirlemek için “Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi – Kısa Formu”, yaşam kalite düzeyini belirlemek için ise “Çocuklar İçin Yaşam Kalitesi Ölçeği (ÇİYKÖ)” veri toplama aracı olarak kullanılmıştır. Verilerin analizinde, niceliksel verilerin ortalamalarının karşılaştırılmasında ikiden fazla olan gruplar için Oneway Anova (post-hoc Tukey HSD testi), ikili grupların karşılaştırılmasında ise Independent t testi kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre; Çalışmaya katılan orta ergenlik dönemindeki bireylerin yaşam kalitesinin cinsiyet değişkenine göre karşılaştırıldığında anlamlı farklılık görüldüğü, bu farkında erkekler lehine olduğu bulunurken (p0.05). Çalışmada orta ergenlik dönemindeki bireylerin yaşam kaliteleri ile fiziksel aktivite düzeyleri arasındaki ilişki incelendiğinde anlamlı farklılık olduğu belirlenmiştir (p
Publisher
Mersin Universitesi Beden Egitimi ve Spor Yuksekokulu
Reference68 articles.
1. Abdurrahman, G., Şener, Ü., Karabacak, H., & Kağan, Ü. (2011). Kadın ve erkek genç erişkinler arasında fiziksel aktivite ve yaşam kalitesi farklılıklarının araştırılması. Kocatepe Tıp Dergisi, 12(3), 145-150.
2. Afia, K., Dion, E., Dupéré, V., Archambault, I., & Toste, J. (2019). Parenting practices during middle adolescence and high school dropout. Journal of Adolescence, 76, 55-64.
3. Ainsworth, B., Cahalin, L., Buman, M., & Ross, R. (2015). The current state of physical activity assessment tools. Progress in cardiovascular diseases, 57(4), 387-395.
4. Akdoğan, A. S., & Uzun, A. (2022). Determining the physical fitness of individuals with autism in early and middle adolescence period. Education Quarterly Reviews, 5(2), 90-101.
5. Albayrak, E. (2016). Üniversite öğrencilerinin fiziksel aktivite seviyeleri ile yaşam doyum düzeyleri arasındaki ilişki. (Yüksek lisans tezi). Amasya Üniversitesi, Amasya.
Cited by
1 articles.
订阅此论文施引文献
订阅此论文施引文献,注册后可以免费订阅5篇论文的施引文献,订阅后可以查看论文全部施引文献