Bulut Tabanlı Harmanlanmış Öğrenme Ortamının Meslek Lisesi Öğrencilerinin Bilişsel Yüklerine, Başarılarına ve Kalıcılığa Etkisi

Author:

MUTLU BİLGİN Mehtap1,ALPER Ayfer2

Affiliation:

1. T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI

2. ANKARA ÜNİVERSİTESİ, EĞİTİM BİLİMLERİ FAKÜLTESİ

Abstract

Harmanlanmış öğrenme ortamları dünyada birçok eğitim kademesinde kullanılmaktadır. Meslek liseleri bilişim teknolojileri alanı da sahip olduğu teknolojik altyapı ve öğrencilerin hazır bulunuşluk seviyelerinin yüksek olmasından dolayı bu tür ortamlara elverişlidir. Dolayısıyla meslek liselerinde bu ortamların etkisinin incelenmesi gerektiği düşünülmüştür. Çalışmanın amacı, bulut tabanlı harmanlanmış öğrenme ortamının meslek lisesi öğrencilerinin bilişsel yüklerine, başarılarına ve öğrenmedeki kalıcılığına etkisini araştırmaktır. Ayrıca öğrencilerin harmanlanmış öğrenme ortamlarının etkililiği hakkındaki görüşlerini belirlemektir. Bu amaçla MoodleCloud Öğrenme Yönetim Sistemi üzerinde çoklu ortam tasarım ilkeleri doğrultusunda ders içeriği hazırlanarak 6 hafta boyunca uygulama yapılmıştır. Bu içerikler deney grubu öğrencileriyle MoodleCloud üzerinden haftalık çalışma planına göre harmanlanmış ortamda işlenmiştir. Aynı haftalık konular kontrol grubu öğrencileriyle yüz yüze ortamda işlenmiştir. Çalışma grubunu 2018–2019 eğitim-öğretim yılı Kanuni Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Bilişim Teknolojileri Alanı 11.sınıf öğrencileri deney grubu 17, kontrol grubu 16 olmak üzere toplam 33 kişi oluşturmaktadır. Araştırmamızın modeli yarı deneysel desen olup veri toplama araçları olarak başarı testi, uygulama sınavı, harmanlanmış öğrenme ortamların etkililiğini ölçme ölçeği ve bilişsel yük ölçeği kullanılmıştır. Verilerin çözümlenmesi sırasında t testi, ANCOVA, Mann-Whitney U testi, Pearson Korelasyon Katsayısı ve betimsel istatistikler kullanılmıştır. Çalışmanın sonunda deney grubu öğrencilerinin, başarı testi ve uygulama sınavı puanlarının kontrol grubu öğrencilerinden anlamlı derecede yüksek olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Yapılan kalıcılık testlerinde anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Harmanlanmış öğrenme ortamında eğitim alan öğrencilerle, yüz yüze öğrenme ortamında eğitim alan öğrenciler arasında bilişsel yük puanları açısından 5. haftada anlamlı bir fark bulunmuştur. Deney grubu öğrencilerine uygulanan ölçek sonucunda öğrencilerin “yüz yüze öğrenme ortamlarında”, “çevrimiçi öğrenme ortamlarında” ve “harmanlanmış öğrenme ortamlarında” bütün maddelere olumlu yanıt verdikleri özellikle “harmanlanmış öğrenme ortamlarında” verilen cevapların diğer ortamlardan daha olumlu olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bu sonuçlara göre bulut tabanlı harmanlanmış öğrenme ortamında yapılan eğitimin başarı üzerinde etkili olduğunu söyleyebiliriz. 5.haftada anlamlı fark bulunması, çalışmanın uygulama zamanı uzatıldığında bilişsel yükte düşüş olabileceğini düşündürebilir. Ayrıca öğrenciler harmanlanmış öğrenme ortamları hakkında diğer ortamlardan daha fazla olumlu görüşe sahiptirler.

Publisher

Kastamonu Egitim Dergisi

Subject

General Medicine

Reference67 articles.

1. Acar, A. (2014). Moodle ile Harmanlanmış İngilizce Eğitimi. (Doktora Tezi). YÖK Tez Merkezi veri tabanından alınmıştır. (Tez No. 363319)

2. Akbulut, Y. (2017). Bilişsel Yük Kuramı ve Çoklu Ortam Tasarımı. Ö. Ö., Dursun ve F. Odabaşı (Eds.), Çoklu Ortam Tasarımı (ss.37-55). Ankara: Pegem Akademi.

3. Aksoğan, M. (2011). Harmanlanmış Öğrenmenin Öğrencilerin Akademik Başarısına ve Öğrenmedeki Kalıcılığa Etkisi. (Yüksek Lisans Tezi). YÖK Tez Merkezi veri tabanından alınmıştır. (Tez No:289685)

4. Altıparmak, M., Kurt, İ. D., ve Kapıdere, M. (2011). E-Öğrenme ve Uzaktan Eğitimde Açık Kaynak Kodlu Öğrenme Yönetim Sistemleri. XI. Akademik Bilişim Kongresi (ss.319-327). Erişim adresi: https://ab.org.tr/ab11/kitap/altiparmak_kurt_AB11.pdf

5. Aydemir, S. (2012). Harmanlanmış Öğrenme Ortamının Fen Bilgisi Öğretmen Adaylarının Bilimin Doğası ve Bilimsel Araştırmayı Anlamaları Üzerine Etkisi. (Yüksek Lisans Tezi). YÖK Tez Merkezi veri tabanından alınmıştır. (Tez No. 323377)

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3