Affiliation:
1. BİNGÖL ÜNİVERSİTESİ, GENÇ MESLEK YÜKSEKOKULU
Abstract
Çalışmanın amacı: Araştırmanın amacı üniversite öğrencilerinin kayırmacılık kavramını nasıl kavramsallaştırdıklarını ve algıladıklarını metaforlar aracılığı ile belirlemektir.
Materyal ve Yöntem: Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden fenomonolojik desen, çalışma grubunun seçilmesinde ise kolay örnekleme (easily accessible) tekniği kullanılmıştır. Araştırmada 2020-2021 eğitim-öğretim yılında Muş Alparslan Üniversitesinde öğrenim gören toplam 158 öğrenci yer almıştır. Üniversite öğrencilerine metafor cümlesi online olarak gönderilmiştir. Verilerin analizinde “içerik analizi” tekniğinden yararlanılmıştır
Bulgular: Araştırma sonuçlarına göre üniversite öğrencilerinin ürettiği metaforlar ile oluşturulan kategoriler frekans bakımından; eşitsizliğin, adaletsizliğin ve ayrımcılığın olması (f=59), hak edenin emeğinin çalınması ve yaşamdan soğutması (f=36), büyük zarar vermesi (f=35), meşru ve sürekli olması (f=13), haksız kazanç (f=6), değersiz ve iğrenç olması (f=5), liyakate bakılmıyor olması (f=2) ve iki taraflı olması (f=1) gibi toplam 8 kategori başlığı altında yer aldığı görülmüştür. Üniversite öğrencileri tarafından en fazla “adaletsizlik” metaforu üretilmiştir (f=13).
Önemli Vurgular: Sonuç olarak Muş Alparslan öğrencilerinin ifadelerinden hareketle kayırmacılığın, çok kötü sonuçları olan sosyal bir davranış bozukluğu olduğu, toplumların gelişmişliğini ve güvenliğini tehdit ettiğinden dolayı tüm toplumu olumsuz etkilediği sonucuna varılmıştır.
Reference68 articles.
1. Abdalla, F. H., Maghrabi, S., & Raggad, G. B. (1998). "Assessing the perceptions of human resource managers toward Favoritism: A cross‐cultural study". International Journal of Manpower, 19(8), 554- 570.
2. Akalan, A. (2006). Türk kamu hizmetinde iyi yönetim ve yolsuzlukla mücadele. (Unpublished doctorate thesis). Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Konya.
3. Aktan, C. C. (2001). Siyasal ahlak ve siyasal yozlaşma. C. C. Aktan in, Yolsuzlukla mücadele stratejileri (s. 51 – 69). Ankara: Hak – İş Yayınları.
4. Araslı, H., & Tümer, M. (2008). Favoritism, nepotism, and cronyism: A study of their effects on job stress and job satisfaction in the banking industry of North Cyprus. Social Behavior and Personality, 36(9), 1237 – 1250.
5. Arslan, M. M., & Bayrakçı, M. (2006). Metaforik düşünme ve öğrenme yaklaşımının eğitim-öğretim açısından incelenmesi. Milli Eğitim, 35(171), 100–108.
Cited by
1 articles.
订阅此论文施引文献
订阅此论文施引文献,注册后可以免费订阅5篇论文的施引文献,订阅后可以查看论文全部施引文献