Abstract
Günümüzün en önemli sorunlarından biri çevre kirliliğidir. Bu kirliliğe kentleşme, nüfus artışı, teknolojik gelişme, sanayileşmeye bağlı enerji ihtiyacına bağlı olarak fosil yakıt kullanımına neden olmaktadır. Kirliliği en aza indirmek için küresel birçok yöntem benimsenmiştir. Bu yöntemler sektörlerin finansal ihtiyacını beraberinde getirmektedir. Çevre temizlik vergisi Türk vergi sisteminin ilk ve tek yürürlükteki vergisidir. Ancak doğrudan alınan çevre vergisi bulunmamaktadır. Poşet ücreti, motorlu taşıt, özel tüketim, enerji tüketim vergisi gibi vergiler muafiyet, istisna açısından çevreye katkısını diğer çevre vergisi türleri olarak kabul edilmektedir. Sektörler bu vergileri ödemek ve çevreye verdiği zararı en aza indirmek için belli oranda finansal harcama yapmaktadırlar. Çevre kirliliğini aza indirmek için sektörlerin uluslararası benimsenmiş yöntemleri kullanmaları, bu alanda ayırdıkları finansal payı yükseltmeleri gerekmektedir. Bu bağlamda Türkiye’deki sektörlerin finansal harcama, sera gazı emisyonları, çevre vergileri arasındaki ilişkinin ölçülmesi amaçlanmış, 2006-2017 yılları arasındaki yıllık veriler kullanılarak ARDL sınır testi uygulanmıştır. Sonuç olarak değişkenler arasında uzun dönemli ilişki tespit edilmiştir.
Publisher
Finans Ekonomi ve Sosyal Arastirmalar Dergisi
Reference27 articles.
1. AKBELEN, M. M. (2019). Karbon Vergileri ve Emisyon Ticareti Sistemleri, Avrupa Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri Örneklerinden Hareketle Türkiye`De Uygulanabilirliği. Süleyman Demirel Üniversitesi, Maliye. Isparta: Süleyman Demirel Üniversitesi.
2. ALAM, I. & R. QUAZİ (2003), “Determinants of Capitalflight: An Econometric Case Study of Bangladesh”, International Review of Applied Economics, 17(1), 85-103.
3. ALICI, B., & YILDIZ, H. (2012). Küresel Kamusal Bir Mal Olan Çevrenin Korunmasında Karbon Vergisi ve Etkinliği. Hukuk Ve İktisat Araştırmaları Dergisi, 4(1), 55-65.
4. ALPER, F. Ö., & ALPER, A. E. (2017). Karbondioksit Emisyonu, Ekonomik Büyüme, Enerji Tüketimi ilişkisi: Türkiye İçin Bir Ardl Sınır Testi Yaklaşımı.Sosyoekonomi, 25(33), 145-156.
5. ARTAN, S., HAYALOĞLU, P., & SEYHAN, B. (2015). Türkiye'de Çevre Kirliliği, Dışa Açıklık Ve Ekonomik Büyüme İlişkisi. Yönetim ve Ekonomi Araştırmaları Dergisi, 13(1), 308-326.
Cited by
1 articles.
订阅此论文施引文献
订阅此论文施引文献,注册后可以免费订阅5篇论文的施引文献,订阅后可以查看论文全部施引文献