Affiliation:
1. FATİH SULTAN MEHMET VAKIF ÜNİVERSİTESİ, MİMARLIK VE TASARIM FAKÜLTESİ
2. MİMAR SİNAN GÜZEL SANATLAR ÜNİVERSİTESİ
Abstract
Bilgi yönetimi (BY) kaynak olarak bilginin verimli kullanılmasına olanak sağlayacak yöntemler geliştiren bir alandır. İşletmeler bünyelerinde ürettikleri bilgileri etkin kullanabilmek için BY uygulamalarını kullanmaktadırlar. Kullanılan bu uygulamalar bilgisayar programları gibi bilişim tabanlı sistemler olabildiği gibi, toplantılar ve yüz yüze görüşmeler gibi insan odaklı yöntemleri de içermektedirler. Fakat geliştirilen bu uygulamaların işletmelerin güncel ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri için sürekli iyileştirmelere ihtiyaçları vardır. Bu durum işletmelerin BY yatırımları yapmalarını ve bünyelerinde BY ile ilgili birim veya çalışanları bulundurmalarını gerektirmektedir. Bahsi geçen yatırımların ise ancak büyük ölçekli işletmeler tarafından karşılanabilir olduğu görülmektedir. Türkiye’de bulunan toplam girişim sayısının %99,8’ini oluşturan KOBİ’lerin BY uygulamalarına kısıtlı kaynakları nedeniyle yatırım yapamadıkları görülmektedir. Bu durum KOBİ’lerin bilgilerin yönetiminde tekrar eden sorunlar ile karşılaşmalarına sebep olmaktadır. İnşaat sektörü gibi risk oranları yüksek ve çok sayıda paydaşla çalışılması gereken bir sektörde, yönetim modellerinin kullanılmaması; öngörülemeyen maliyetler, zamanında teslim edilemeyen projeler ve iş kalitesinin düşmesi gibi sonuçlar doğurmaktadır. Projelerin yönetilebilmesi için önemli bir kaynak olan bilginin, üretimi, saklanması ve tekrar kullanılması sektörün önemli sorunlarındandır. Tespit edilen sorunların ışığında küçük ölçekli mimarlık ofisleri için bütünleşik bilgi yönetimi modeli (BBYM) geliştirilmiştir. Geliştirilen modelde mevcut sorunların çözümü için hem bilişim tabanlı hem de insan odaklı yöntemler önerilmiştir. İşletmelerin basit ve maliyeti düşük çözüm önerilerine ihtiyaçları vardır. Geliştirilen BBYM’nin mimarlık ofisleri için mevcut BY sorunlarının tespit edilmesi ve sorunların çözümü için faydalı olacağı düşünülmektedir. Ayrıca yapılan bu çalışmanın alanda yapılacak ileriki çalışmalar için de bir kaynak oluşturması hedeflenmiştir.
Publisher
Finans Ekonomi ve Sosyal Arastirmalar Dergisi
Reference41 articles.
1. ABDUL RAHMAN, H., YAHYA, I.A., BERAWİ, M.A., AND WAH, L.W. (2008), “Conceptual delay mitigation model using a project learning approach in practice,” Construction Management and Economics, Vol. 26 No. 1, pp. 15–27.
2. ABDUL-RAHMAN, H., WANG, C., AND MALAY, S.B. (2012), “Structured project learning model toward improved competitiveness in bidding for large construction firms,” Journal of Civil Engineering and Management, Vol. 18 No. 4, pp. 546–556.
3. ACAR, E. AND GÖÇ, Y. (2011), “Prediction of risk perception by owners ’ psychological traits in small building contractors,” Construction Management and Economics, Vol. 29 No. 8, pp. 841–852.
4. AHMAD, H.S. (2010), Development of KM Model for Knowledge Management Implementation and Application in Construction Projects, The University of Birmingham.
5. ARİF, M., KHALFAN, M.M.A., BARNARD, J.H. AND HELLER, N.A. (2012), “Assessing knowledge retention in construction organisations: Cases from the UAE”, Australasian Journal of Construction Economics and Building, Vol. 12 No. 2, p. 71.